Kriza oko budžeta KS
0

Hadžihafizbegović: "Premijer Mehmedić vlada autokratski"

Sarajevo-x.com
Povodom press konferencije koju je održao Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić nakon sjednice Vlade, i na kojoj je istakao kako nije usvojio nikakav Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2010. oglasilo se i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. U saopštenju navode kako se od samog dolaska premijera Besima Mehmedića na čelo Vlade Kantona Sarajevo to Ministarstvo našlo se u nemilosti Mehmedićevog autokratskog vladanja.

"Znajući da je prošla godina bila stresna za sve budžetske korisnike i da je pad budžeta Kantona Sarajevo od skoro 200 miliona KM, situacija, koja je dovela i do vandrednih mjera unutar našeg Ministarstva, prešutili smo zbog 'mira u kući' umanjenje budžeta Minsitarstva kulture i sporta za skoro 10 miliona KM.

Dakle sa 36.269.700,00 KM iz 2008. godine na 27.022.000,00 KM u 2009. godini što je procentualno 'kresanj'“ budžeta za 26% na godišnjem nivou.

Daljnje umanjenje budžeta bez ikakvog konsultiranja Ministarstva Premijer Mehmedić u privatnoj režiji učinio je u srijedu, 10.02.2010 godine, te ga je sveo na cifru od 23.688.900,00 KM što je u odnosu na 2008. godinu procentualno manje za 36%.

Radi boljeg razumijevanja ovako satrapskog odnosa prema kulturi i sportu iznosimo podatak da samo za plate i održavanje rada 13 javnih ustanova kulture gdje rade 582 uposlenika izdvajamo 21.336.000,00 KM tako da nam je po prijedlogu premijera za sport i kulturu u 2010. godini namjenjeno nešto više od 2 miliona KM.

Ovu grotesku Premijer pokušava opravdati, između ostalog i sramnim pokušajem konfrontiranja Akademije scenskih umjetnosti sa našim Ministarstvom u kontekstu prepoznatljive i otrcane populističke forme 'Zavadi pa vladaj'.

Zna premijer vrlo dobro kao i javnost koje Ministarstvo je zaduženo za izgradnju objekata visokoškolskih institucija, a i uposlenici Akademije scenskih umjetnosti čiji je diplomant i sam resorni ministar znaju, kako su ove tri godine sarađivali na obostrano zadovoljstvo", stoji u saopštenju kantonlalnog Ministarstva kulture i sporta.

"Suprostavljajući na providan način sarajevski sport i ugledne klubove "FK Željezničar“, "FK Sarajevo“, "KK Bosna“, "RK Bosna“, "ŽKK Željezničar“, momke iz sjedeće odbojke u klubovima "Fantomi“ i "Speed“ naspram jedne univerzitetske ustanove, premijer odašilje poruku dušebrižništva nad školama, bolnicama i ambulantama kao prećem poslu od sudbine sarajevskog sporta.

Ovakvo manipuliranje javnošću, Ministarstvo kulture i sporta neće dozvoliti.

Ovo je tek prvo saopštenje Ministarstva kulture i sporta o neprincipijelnosti odnosa premijera Mehmedića i potcjenjivanju značaja kulture i sporta u Kantonu Sarajevo.

Saopštenja koja slijede osvjetlit će javnosti turobni i težak ambijent u kome je Ministarstvo kulture i sporta radilo i još uvijek radi od dolaska gospodina Mehmedića na mjesto premijera Kantona Sarajevo.

Dajemo premijeru na znanje da naše resorno ministarstvo neće biti grobar sarajevske kulture i sporta i da budžet koji nam je on kreirao i namjenio može realizirati samo sa nekim drugim ministrom kulture i sporta u Kantonu Sarajevo, navodi se u saopštenju.