Komemoracija Mirjani Zoranović
0

Hadžihafizbegović: Izgubili smo sjajnu rediteljicu

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis )
Dugogodišnja uposlenica Narodnog pozorišta Tuzla Mirjana Zoranović (60), je smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći koja se u ponedjeljak oko 18:30 sati dogodila na južnoj gradskoj saobraćajnici, u blizini naselja Zlokovac.

Dok je prelazila cestu, udario ju je automobil Renault 19 za čijim je volanom bio Jasmin B. (25). Od zadobijenih povreda Mirjana Zoranović je preminula na mjestu događaja, a danas je u Narodnom pozorištu Tuzla održana komemoracija povodom njene iznenadne i tragične smrti.

Na komemoraciji su govorili direktor NP Tuzla Armin Ćatić, glumici Elvira Aljukić i Emir Hadžihafizbegović. Ćatić je podsjetio na biografiju Mirjane Zoranović, koja je u karijeri snimila više od 20 filmova koji su prikazivani na brojnim međunarodnim festivalima. Na koncu se tragično stradaloj radnici zahvalio sljedećim riječima:

"Mićo, hvala ti za veliki doprinos umjetnosti uopšte, a posebno za tvoj nesebičan i predan rad u NP Tuzla", rekao je Ćatić.

Glumica Elvira Aljukić je navela kako je Zoranovićeva bila filmska rediteljica, scenografkinja, kostimografkinja, a nekada i glumica. Radovala se svakoj našoj pojedinačnoj i kolektivnoj nagradi, kaže Elvira, uz konstataciju kako je Zoranovićeva bila ustinu skromna osoba.

Glumac Emir Hadžihafizbegović kaže kako je Mirjana Zoranović dala ogroman doprinos kinematografiji BiH te da smo nesretnim slučajem izgubili vrhunsku umjetnicu i ozbiljnu rediteljicu.

"Treba pronaći i prebrojati sve njene prestižne nagrade. Ona je bila ozbiljna i sjajna rediteljica van naših granica, ali i granica nekadašnje Jugoslavije", naglasio je Hadžihafizbegović.

Ispraćaj Mirjane Zoranović će biti obavljen danas u 15 sati, a bit će ukopana na pravoslavnom groblju Trnovac u Tuzli.

Mirjana Zoranović, rođena je u Tuzli 05.08.1952. godine. Diplomirala je 1980. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek scenskih umjetnosti, Grupa - opšta književnost teatrologija. U Udruženje filmskih radnika BiH je primljena 1978. godine. Snimila je više od dvadeset dokumentarnih filmova.

U Narodnom pozorištu Tuzla je bila zaposlena od 1995. godine kao rukovoditeljica Službe Tehnike, a pored toga je povremeno radila kao scenografkinja, kostimografkinja i asistent reditelja, na projektima: "Tvrđava", "Veličanstveni rogonja", "Priče vesele, priče turobne", "Mutiša i Kvariša", "Kidaj od svog muža", "Tijesna ulica", "Hasanaginica", "Mačak u čizmama", "Bila je to ševa", "Sumnjivo lice", "Prizori iz bračnog života", "Operacija Reket", "Sakati Billy s Inishmana", "Lizistrata", "Psi", "Pipi duga čarapa", "Hanka", "Čudne stvari"...

Osvojila je brojne nagrade među kojima su: Srebreni zmaj u Krakovu, C.I.D.A.L.C.A Međunarodna nagrada kritike, Velika zlatna medalja Beograda za najbolji dokumentarni film, Grandprix na festivalu u Tuzli, Nagrada publike, Nagrada za najangažovaniji film, Nagrada filmske omladine za najuspješnijeg mladog autora u 1988. godini...