BiH
0

Hadžifejzović: O ulozi medija u agresiji na RBiH

FENA
Uloga medija u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, bila je tema predavanja upriličenog večeras u Sarajevu u sklopu ciklusa predavanja koja je za studente Univerziteta u Sarajevu organizirao Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

O ulozi medija u pripremi i realizaciji agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992. - 1995., te vlastitom iskustvu medijskog izvještavanja iz tog vremena govorio je gost-predavač Senad Hadžifejzović, istaknuti bh. novinar i publicista, aktivni sudionik svih događaja iz perioda opsade Sarajeva i odbrane Bosne i Hercegovine.

Ocjenio je kako je zajednička karakteristika medija, politike i bh. javnosti s početka rata bila nevjerica da se uopće može desiti to što se uistinu dešavalo.

Hadžifejzović podsjeća kako su mediji koji su dijelili vrijednosti međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine uspjeli sačuvati profesionalnost i objektivnost, uprkos teškim iskušenjima.

Prema njegovim riječima, istina, snaga argumenata i činjenica bili su i ostali najjače oružje na bh. strani, strani koja je osim prava na život i slobodu, branila i temeljne civilizacijske vrijednosti i tekovine.

Ovu ulogu bh. patriota prepoznali su i najznačajnije medijske kuće u svijetu, među kojima televizijske stanice CNN, BBC i Sky News.

Hadžifejzović smatra da su spomenuti strani mediji vlastitim objektivnim pristupom bh. dešavanjima odigrali presudnu ulogu u širenju istine o ratu u Bosni i Hercegovini, te tako utjecali na događaje koji će uslijediti.

Senad Hadžifejzović je autor knjige "Rat uživo" koju je Poslovno udruženje izdavača i knjižara BiH proglasilo za najbolje publicističko ostvarenje u 2002. godini. Dobitnik je vrijednog međunarodnog priznanja - plakete "Linus Pauling" za humanistu godine, te više puta proglašavan novinarom godine u BiH. Hadžifejzović je jedan od osnivača Fondacije "Djeca Srebrenice".