BiH
138

FOTO / Hadžići: Čuvajući koze pronašao ogromnu gljivu tešku 4,15 kilograma

Piše: N. Jamaković
Zlatoje Merdžanović iz Žunovnice u Hadžićima danas je, dok je čuvao koze, pronašao neuobičajeno veliku gljivu puharu, tešku čak 4.150 grama.
Zlatoje Merdžanović sa velikom gljivom (Foto: Klix.ba)
Zlatoje Merdžanović sa velikom gljivom (Foto: Klix.ba)

Zlatoje je za Klix.ba ispričao kako je pronašao gljivu. "Čuvao sam koze na livadi nedaleko od svoje kuće. Odjednom sam osjetio kako mi miriše gljiva. Osvrtao sam se oko sebe, a onda sam ugledao nešto veliko i bijelo nasred livade. Pomislio sam da bi to moglo biti jare, ali kada sam prišao, vidio sam da je to velika gljiva, u narodu poznata kao puhara", kazao je Zlatoje.

Gljivu je donio kući i izvagao je te ustanovio da je teška 4,15 kilograma. "One su obično veličine šake i teške najviše 100-200 grama. Međutim, ovako veliku gljivu još nisam vidio, iako se poprilično razumijem u gljive i berem ih. Puhare nisu nešto skupe, ali su jestive i vrlo su ukusne", rekao nam je Zlatoje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On će, dodaje, pokušati stupiti u kontakt sa ljudima koji rade u muzeju gljiva u Zagrebu, kako bi sačuvao ovu gljivu. "Nedavno sam vidio na TV-u kako u tom muzeju uz pomoć nove tehnologije isušuju i prepariraju gljive na način da one ostanu u onom obliku kakve su ubrane. Pokušat ću doći do tih ljudi kako bi ovaj fenomen ostao sačuvan, jer je ovo zaista svojevrsno čudo", kazao nam je Zlatoje.