BiH
37

Hadžić: Žalba Tužilaštva je djelimično uvažena, to ne znači da će Budimir ponovo u pritvor

FENA
Ragib Hadžić (Foto: Anadolija)
Ragib Hadžić (Foto: Anadolija)
U Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu djelimično je uvažena žalba Tužilaštva na ukidanje pritvora predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Živku Budimiru, ali to ne znači ponovni pritvor za Budimira, rekao je agenciji Fena njegov advokat Ragib Hadžić.

"Žalba je prihvaćena u dijelu koji se odnosi na proceduralne greške Suda BiH. Naime, nakon donošenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je ukinuto rješenje o određivanju pritvora, po stanovištu sudskog Apelacionog vijeća, trebalo je održati još jedno ročište.

Međutim, sutkinja za prethodbni postupak, imajući na umu Odluku Ustavnog suda, tada je smatrala da ponovno ročište ne treba, što Apelaciono vijeće u novom rješenju smatra greškom.

Prema tome, bit će održano još jedno ročište, s istim sadržajem kao i ono 27. aprila, kada je Budimiru i ostalima određen pritvor", kazao je Hadžić.

Odbrana smatra da Budimiru neće ponovno biti izrečen pritvor.

"Više je nego mala vjerovatnoća, gotovo nemoguća, da će Sud BiH izaći izvan okvira odluke Ustavnog suda, čije su odluke konačne i obavezujuće", riječi su branioca Ragiba Hadžića.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir uhapšen je 26. aprila u njegovom uredu u Sarajevu pod sumnjom da je prekršio zakon i zloupotrijebio ovlasti nekim odlukama o pomilovanju osuđenika.

U pritvoru u Mostaru proveo je gotovo mjesec dana.

Ubrzo po odluci Ustavnog suda BiH, kojom je prihvaćena apelacija branilaca, iz pritvora je pušten 24. maja.