BiH
0

Hadžić za vraćanje statusa graničnom prijelazu Gabela polje 1

FENA
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić, nakon današnjeg sastanka s čapljinskim načelnikom Smiljanom Vidićem i predstavnicima koordinacije Udruga mjesnih zajednica općine Čapljina, kazao je kako će institucije BiH stajati iza zahtjeva Čapljinaca da graničnom prijelazu Gabela polje 1 vrati status međunarodnog graničnog prijelaza.

Ministar Hadžić navodi da su zahtjevi Čapljinaca opravdani, te da će se u vezi toga već na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH donijeti set zaključaka odnosno prijedloga.

"Prijelaz Gabela polje 1, koji je u ovom trenutku najveći problem, moramo vratiti na onaj nivo na kojem je bio prije ulaska Hrvatske u EU", istaknuo je Hadžić.

Na pitanje kako se preko noći moglo dogoditi da međunarodni granični prijelaz postane pogranični, a da o tome lokalne vlasti ništa ne znaju, ministar Hadžić navodi kako o tome ništa ne zna ni vlast koja nije lokalna, već da se o tome saznalo preko medija.

"Ovo je eklatantni primjer kako se međudržavni ugovori nisu poštovali. Bh. vlast je u pregovorima koji su vođeni (...) zapravo bila inferiorna te je degradirala i zemlju i ljude i takve nam se stvari nikad više ne smiju dogoditi", naveo je ministar.

Načelnik Čapljine Smiljan Vidić istaknuo je kako je prekategorizacija graničnog prijelaza izazvali silne probleme građanima koji žive neposredno uz granicu. Posebice je istaknuo velike gužve tokom ljetnih mjeseci jer sve je usmjereno na granični prijelaz Doljani.

"Do 1. jula, odnosno do ulaska Hrvatske u EU, na području Čapljine bila su tri granična prijelaza za putnike, a sada je ostao samo jedan. Konkretno u 2011. na graničnom prijelazu Gabela polje prešlo je preko milion putnika i svi ti putnici su sada osuđeni na Doljane, a što je za posljedicu imalo velike gužve", kazao je Vidić.

Ante Karlović Iz koordinacije Udruga mjesnih zajednica općine Čapljina kazao je kako je sastanak bio konstruktivan te da očekuje kako će institucije BiH zajedno s Hrvatskom riješiti ovaj problem.

"Život na području općine Čapljina trenutno se ne može normalno odvijati", kazao je Karlović. Naveo je kako za sada odustaju od blokada zbog toga što je pokrenuto pitanje rješavanja ovog problema.

Tokom sastanka u Čapljini razgovaralo se i o izgradnji autoputa na Koridoru 5C.

"Moramo spojiti Koridor 5C od Bijače prema magistralnom putu M-17 odnosno konačno završiti izgradnju ovih 20-tak kilometara Koridora na ovom južnom kraku", istaknuo je ministar Hadžić, izrazivši nadu kako će autocesta do idućeg ljeta doći do Međugorja.

"A do tada treba otvoriti novi proces u rješavanju imovinsko pravnih odnosa i potrebne projektne dokumentacije za izgradnju do preostalog dijela do spajanja s Počiteljom odnosno do spajanja na cestu M-17", kazao je Hadžić

Državni ministar, nakon sastanka u Čapljini, obišao je pogranični prijalz Gabela polje 1 kako bi se upoznao s problemima s kojima se ljudi tamo susreću.