BiH
3

Hadžić: Tužilaštvo želi stvoriti preduvjerenje o Budimirovoj krivici

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Tužilaštvo BiH na svojoj internet stranici objavilo integralni tekst žalbe protiv rješenja Suda BiH, kojim je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pušten iz pritvora, reagovao je advokatski tim.

"Na svojoj službenoj web-stranici Tužilaštvo BiH je objavilo integralni tekst žalbe izjavljene u predmetu Budimir Živka i dr., uz nemuštu ogradu o pretpostavci nevinosti i komično prikrivenim pojedinim dijelovima teksta žalbe, što je apsolutno nedopušten potez, koji podrazumijeva da Tužilaštvo BiH u javnost iznosi cjelokupnu istragu koju vodi, nimalo se ne obazirući na svoju zakonsku obavezu da u postupku poštuje privatnost i ljudsko dostojanstvo svakoga, pa i osumnjičenog", stoji u saopćenju advokata Ragiba Hadžića.

Kako se navodi, javna objava ove žalbe je očito urađena da bi se stvorilo preduvjerenje javnosti o navodnoj Budimirovoj krivici, što s pretpostavkom nevinosti, poštovanjem ljudskog dostojanstva i žaštitom privatnosti nema nikakve veze.

"S druge strane, pažljivim čitanjem teksta žalbe svako može vidjeti da se radi o nagađanjima, proizvoljnim konstrukcijama, povezivanjem međusobno nepovezanih činjenica, zlonamjernim izvlačenjem pojedinih dijelova iz konteksta, o čemu je Ustavni sud BiH u svojoj odluci broj AP 1885/13 od 24. maja 2013. zauzeo jasan stav da se radi o dokazima tipa 'rekla-kazala'. Na ovaj način postupajući tužioci iz Tužilaštva BiH iskazuju krajnje nepoštovanje prema Ustavnom sudu BiH, stoga branioci Živka Budimira naglašavaju da do danas, ni Budimir ni njegovi branioci nisu ozbiljno razmatrali bilo kakvu mogućnost postavljanja zakona za utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca, ali nakon objave integralnog teksta žalbe, branioci Živka Budimira su ovu mogućnost ozbiljno uzeli u razmatranje, a prvi korak je dostavljanje ovog saopćenja Uredu disciplinskog tužioca pri VSTV", stoji u saopćenju Budimirovih advokata u kojem je dostavljen i sljedeći link.