BiH
0

Hadžić: Reforma policije doživjela potpuni krah

NINA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da su predstavnici vladajućih stranaka još jednom pokazali punu nespremnost i nekooperativnost kada je riječ o najvažnijim pitanjima koja se tiču budućnosti zemlje.

“Reforma policije kao dugo najavljivani projekat koji je i jedan od uvjeta za približavanje naše zemlje evropskim integracijama doživio je svoj konačni i potpuni krah”, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare SDP-a BiH u Sarajevu Damir Hadžić, član Predsjedništva te strane.

Prema njegovim riječima, to je očekivan ishod u kojem su vladajuće stranke pokazale da nisu u stanju početi priču o implementaciji važnih projekata za zemlju, a kamoli dogovoriti reforme.

Predstavnici vladajuće strukture vlasti, koji izravno sudjeluju u razgovorima vezanim za reformu policije, prema Hadžićevim riječima, više i ne govore o policiji u kontekstu funkcionalne i optimalne snage koja može odgovoriti svom zadatku - borbi protiv kriminala i korupcije, nego govore o najosnovnijim pitanjima za koja je javnost smatrala da su kroz Martensovu komisiju davno riješena.

“Sada se kao najvažnije stvari akcentiraju razgovori o odorama, plaćama i nekim drugim stvarima za koja smo smatrali da su bila dogovorena na Vlašiću”, kazao je Hadžić napominjući da se s novim pregovorima sve vraća na početne pozicije.

Najodgovorniji ljudi međunarodne zajednice i domaćih vlasti ističu da se pitanje policijskih regija neće dalje otvarati što, smatraju u SDP-u, dodatno komplicira stvari i dokazuje da nisu u stanju prihvatiti činjenicu da je BiH fakat, da prelazak entitetskih granica znači oživljavanje ovog prostora te da je reforma policije jedan u nizu važnih projekata koji će podrazumijevati da RS više ne može funkcionirati na principima na kojima sada funkcionira.

“Entitetska granica postaje neodrživo breme koje zemlju sve više gura unazad”, kazao je Hadžić.

U SDP-u tvrde da poslije svega viđenog nijedna ozbiljna stranka u državi više neće biti dio bilo kakvog prijedloga koji može značiti novu farsu, nove zablude i nove iluzije u koje se žele uvesti građani.