BiH
0

Hadžić: Prijedlog međunarodne zajednice o reformi policije za SDPBiH potpuno neprihvatljiv

FENA
Član Predsjedništva SDPBiH Damir Hadžić smatra da je jučerašnji prijedlog predstavnika međunarodne zajednice o reformi policije za SDP potpuno neprihvatljiv, jer stvari vraća na sami početak.
  • Radi se o šminki, a ne o ozbiljnoj reformi i daje legitimitet opstanku policije RS-a, kazao je Hadžić.

Za SDP je to neprihvatljivo s aspekta tri principa koja je dala Evropska komisija i s aspekta jedinstvene policijske strukture.

  • Mi jednostavno ne želimo učestvovati u nečemu što je kompromis kompromisa i koji nije dobar za građane ove zemlje, naglasio je Hadžić.

Što se tiče parlamentarne većine, Hadžić kaže da su te stranke dužne dati odgovor građanima BiH u vezi s potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom.

  • Ukoliko to nisu u stanju, pokazat će se da je sve ovo blamaža i da su formirali vlast isključivo radi vlasti i fotelja, a nikako zbog programa i građana BiH, poručio je on.

Upitan da li će se SDP odazvati pozivu za učešće na sutrašnjem nastavku pregovora, Hadžić je kazao da će predstavnici SDP-a prisustvovati početku kako bi vidjeli da li se radi o nekom novom prijedlogu koji podrazumijeva jedinstveni koncept policijske strukture i koji će biti u stanju odgovoriti kriminalu kakav vlada u zemlji.

  • Ako se ponude neka druga rješenja, poput ovog kompromisa koji su dali međunarodni predstavnici, mi u tome nećemo dalje učestvovati. Zahvalit ćemo što su nas pozvali i pozvati partnere u vlasti da odgovore zbog čega smo tamni vilajet koji izbjegavaju svi ozbiljni ljudi na svijetu, rekao je Damir Hadžić za Fenu.