BiH
7

Hadžić: Optužnica protiv Budimira je napisana, čeka se njeno slanje sudu

Piše: E. G.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir jutros je dao iskaz u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog, a vezano za akciju "Patriot", u sklopu koje je bio uhapšen u aprilu ove godine.

"Tužilaštvo završava ono što oni zovu istraga i u pravilu prije eventualne optužnice ili obustave istrage treba još jednom pozvati osumnjičenog i ispitati ga. Danas je Budimiru predočen osnov sumnje o kojem se on trebao izjasniti. Pošto je očigledno da je ovo samo bilo pitanje forme i da je optužnica sigurno već napisana, Budimir je ostao pri svojoj odbrani i onome što je rekao ranije", kazao je za Klix.ba Budimirov advokat Ragib Hadžić.

Pravni zastupnik predsjednika FBiH je dodao i to da očekuje slanje optužnice na potvrđivanje, a ako bude potvrđena, očekuje da će do presude trebati godina i nekoliko mjeseci.

"Budući da ja znam način rada Tužilaštva, znam da je ovo današnje saslušanje bilo formalno, jer je optužnica napisana. Pitanje je samo kad će je tužilac poslati sudu", dodao je Hadžić.

Budimir je uhapšen i istraga je provedena zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti te da je prekršio Zakon o pomilovanju, kao i da je potpisivao pomilovanja osuđenika za teška krivična djela, a da je zauzvrat dobio novac.