Prelazi u SBB BiH
0

Hadžibajrić: Grabežljivost i nepotizam vladaju u SDA

FENA
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Načelnik sarajevske opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić istupio je nakon 20 godina iz SDA uz obrazloženje da unutarstranački sukobi, nekompetentnost, nepotizam i grabežljivost unutar ove stranke ugrožavaju opstanak BiH.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad u Sarajevu, nakon više od 20 godina nije više član Stranke demokraske akcije (SDA) već Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH), saopćila je ta stranka.

SBBBiH u saopćenju također prenosi izjavu-saopćenje koje je Hadžibajrić povodom toga dao Sensservisu, kako je navedeno.

"Nakon više od 20 godina predanog zalaganja za ideale progresivne i ravnopravne Bosne i Hercegovine, od danas više nisam član Stranke demokratske akcije jer me ova stranka pokušava pretvoriti u podanika dezorijentirane grupe stranačkih moćnika.

Stranci demokratske akcije sam pristupio već daleke 1991. godine kao mlad, ali potpuno osviješćen i vrijedan Sarajlija, s namjerom da ideje, ciljeve i viziju njenih osnivača i prvog predsjednika Alije Izetbegovića, u svojoj sredini pokušam pretvoriti u djelo od kojeg će svi građani BiH imati koristi.

Nakon smrti Alije Izetbegovića, međutim, ova stranka je veoma brzo, čak prebrzo, počela gubiti snagu reformističkog pokreta koji me je omamljivao u početku.

Godinama, unutarstranački sukobi, nekompetentnost, nepotizam i grabežljivost su postajali sve dominantniji. Čestiti, marljivi i istinski patrioti su postajali sve manje vidljivi. Dominacija sitnosopstveničkog interesa je u posljednjih nekoliko godina kulminirala do granice koja ugrožava opstanak i moje domovine i mene kao građanina.

S takvim razvojem događaja se više ne mogu miriti.

I pred javnošću i pred Bogom sam dužan progovoriti jer nisam toliko osion da bih mogao posmatrati dalje nestajanje Bosne i Hercegovine i svega onoga što bi ovu državu trebalo da čini suverenom, nezavisnom i demokratskom zemljom svih njenih građana.

Nesposobna i bezidejna družina stranačkih prvaka SDA je svojim ispraznim besjedama za zelenim stolom već dovela do toga da je ideja cjelovitoj BiH i ravnopravnosti svih naroda i građana na cijeloj teritoriji zemlje postala gotovo nemoguća misija.

O ideji bosanstva se više ne smije u stranci ni govoriti tako da je oko pola miliona građana BiH koji se tako osjećaju izgubilo svaku nadu da bi SDA ikada išta mogao učiniti za ozbiljnu analizu ovog vrlo ozbiljnog političkog pitanja.

U nemilosti stranačkih prvaka SDA sam već godinama samo zbog rezultata rada, aktivizma i komunikacije koju kao načelnik općine praktikujem sa svim ostalim političkim partijama i s građanima svih nacionalnosti u sredini u kojoj operativno obavljam svoje načelničke i građanske poslove.

Već duže vrijeme nemam sagovornika u stranci, a najviše mi se zamjera što sam 'dobar za narod, a nedovoljno koristan za stranku'.

Iako mi nikada nije bilo jasno značenje ovakve karakterizacije moga političkog djelovanja, tako mi je doslovno u posljednje vrijeme suflirano iz vrha Stranke demokratske akcije.

Pretpostavljam da se radi o nedovoljnoj poslušnosti u ispunjavanju stranačkih želja zbog kojih bih jednoga dana u pravnoj i demokratskoj državi sigurno morao polagati račune i pred zakonom i pred građanima.

Pa čak i bez odgovornosti pred zakonom, stranačka poslušnost se nije do sada pokazala dovoljnom garancijom za opstanak na političkoj sceni pod zastavom Stranke demokratske akcije jer su brojni primjeri koji potvrđuju da su čak i najposlušnije stranačke sluge u prošlosti ove stranke bile odbačene nakoj jednokratne upotrebe.

Imajući u vidu da kandidatske liste za načelnike općina i za vijećnike još nisu sastavljene, uvjeren sam da je s moje strane i ljudski i politički moralno, za mene tešku odluku o napuštanju Stranke demokratske akcije donijeti i saopćiti sada nego prije samih izbora.

Na ovaj način nikoga u SDA ne dovodim pred svršen čin već im dobrovoljno otvaram prostor za relaksiranu potragu za drugim, podobnijim, kandidatom za načelnika općine Stari Grad. Naravno, pod uslovom da ova Stranka u ovoj općini dobije izbore.

Nastavak svog političkog djelovanja vidim u Savezu za bolju budućnost (SBB) koji mi, svojim programom rada i dosadašnjim postupcima članova, pruža mogućnost da ostanem odani patriota svoje zemlje.

Da nastavim put progresivnog borca za evropsku Bosnu i Hercegovinu i da ostanem vrijedni građanin Sarajeva koji stvara novu vrijednost za opšte, a nikako pojedinačne, sitnosopstveničke interese.

Uvjeren sam takođe da je SBB trenutno jedini politički relevantan faktor koji može sačuvati istinske vrijednosti bošnjačke nacije bez zakidanja bilo kojeg drugog naroda i narodnosti u BiH i koji može izrasti u jedinstven front stvaranja bosanskohercegovačke države ravnopravnih građana i naroda unutar progresivnog i stabilnog Balkana i ujedinjene Evropske unije“, naveo je Hadžibajrić, kako prenosi SBBBiH.