BiH
0

Hadžiavdić: Država treba da osigura institucije za maloljetne prijestupnike

FENA
U krivičnom zakonodavstvu Federacije Bosne i Hercegovine postoji institucija maloljetničkog zatvora, izjavio je danas sekretar u Domu naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu Izmir Hadžiavdić.

Potkrjepljujući ovu tvrdnju, on se pozvao na članove Krivičnog zakona FBiH koji nalažu da se starijem maloljetniku iznimno može izreći kazna maloljetničkog zatvora. Pritom je pojam 'stariji maloljetnik' definiran u tekstu kao neko ko je navršio 16, a nema 18 godina.

"Ako se u Krivičnom zakonu definira ta institucija, država mora i da je ima", riječi su Izmira Hadžiavdića koji dodaje da i federalni Zakon o izvršenju krivičnih sankcija dotiče ovu materiju.

U posljednje vrijeme u BiH, a posebno u Sarajevu, bilo je više slučajeva maloljetničkog nasilja. Neki od njih okončani su smrtnim ishodom.

Nezadovoljstvo građana zbog toga najviše je izraženo protekle subote protestom zbog nedavne smrti malodobnog učenika Denisa Mrnjavca.

Njega su u jednom prepunom tramvaju u Sarajevu naočigled putnika napala tri mladića. Dan kasnije podlegao je od posljedica uboda nožem.