CIK
1

Hadžiabdić: Zaprimljeno 45 prigovora zbog kršenja izborne tišine

SRNA
"Centralna izborna komisija (CIK) BiH je do 21.00 sat zaprimila 15 prigovora, a općinske izborne komisije oko 30 prigovora za kršenje izborne tišine", rekla je na konferenciji za novinare članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

U prigovorima se uglavnom navodi da se izborna tišina kršila agitovanjem političkih subjekata u blizini biračkog mjesta i posredstvom elektronskih i štampanih medija, te internet portala i SMS poruka.

"Prigovori su upućeni i zbog izlaganja propagandnog biračkog materijala na glasačkom mjestu, te zbog pritisaka na članove biračkih odbora i nedovoljno biračkog materijala na nekoliko glasačkih mjesta", pojasnila je Hadžiabdić.

Ona je dodala da je riječ o uobičajenim povredama izborne tišine, ali i manjem broju prigovora nego inače, te da je zabrinjavajuće obećavanje novca i drugih materijalnih sredstava biračima koje je uočeno tokom ovih lokalnih izbora.

"Prema navodima iz prigovora, postoje određeni dokazi koje ćemo u postupku provjeravati. Sada se oni šalju suprotnoj strani, koja se mora izjasniti u roku od 24 sata", pojasnila je Hadžiabdić.

Ona je naglasila da, prema informacijama policijskih agencija o stanju bezbjednosti na biralištima u BiH, nisu evidentirani slučajevi ozbiljnijeg narušavanja javnog reda i mira koji bi uticali na izborni proces, iako je bilo nekoliko fizičkih sukoba.