BiH
232

HAD kolektiv za Srebrenicu: Eksplicitni portreti za nove naraštaje koji ne smiju da zaborave

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Članovi umjetničkog kolektiva "HAD" Muhamed Bešlagić Hamo, Anel Lepić i Damir Sarač proteklih dana vrijedno rade na visočkoj šetnici gdje u zidu svojom prepoznatljivom "wallcut" tehnikom urezuju portrete koji će svjedočiti o stradanju u Srebrenici.

Portreti koje HAD ocrtava na zidu nalazit će se u sklopu Trga žrtava genocida u Srebrenici čija izgradnja je u velikom jeku. U razgovoru za Klix.ba član HAD-a, Anel Lepić, je kazao da su na ideju došli slučajno dok su šetali gradskom šetnicom.

"Ideja je došla sasvim slučajno dok smo šetali baš pored ovog mjesta i onda smo stali i razradili koncept kako bi to izgledalo. Odmah nakon toga smo ušli u zgradu Općine, usmeno predložili ono što smo zamislili i nekoliko dana poslije, nakon pozitivnog odgovora, počeli raditi. Radimo našom prepoznatljivom 'wallcut' tehnikom, a s obzirom da se radi o betonskim zidovima, koji su različiti od zidova interijera, ovdje radimo sa električnim alatom, a ne ručnim kako smo navikli", izjavio je Lepić.

Do sada su završili jedan portret, a u toku su finalni radovi i na drugom portretu. Lepić je još dodao da im je za jedan portret potrebno tri dana. Prvi dan rade crtež, drugog dana rade na aplikaciji električnim alatima i ucrtavaju reljef, dok trećeg dana vrše finalna oslikavanja zida. Čitav crtež koji će najvjerovatnije obuhvatati osam portreta, trebao bi biti završen za mjesec dana. U procesu nastajanja svi rade sve, stručno, sa velikim strpljenjem i emocijama.

"Iz različitih smo struka po papiru. Ja sam završio likovnu akademiju, Damir arhitekturu, a Hamo političke nauke. Međutim, se bavimo umjetnošću, i nema određeno da je neko zadužen za nešto. Svi rade sve i to ide ciklično. Zna se desiti da na 10 cm kvadratnih radimo sve trojica odjednom. Što se tiče emocija, nismo se ograničili samo na vizuelne osjete. Pokušavamo ući u čitav slijed događaja, u čitavu psihologiju, emocije i sve ostalo što se dešavalo tih godina", izjavio je Lepić.

Pored toga što će portreti ukrasiti gradsku šetnicu i Trg žrtava genocida u Srebrenici, Lepić je dodao da će oni tjerati i nove naraštaje da ne zaborave ono što se dogodilo u Srebrenici.

"Odgovornost svih nas u nekim sferama naših razmišljanja i izražavanja jeste da jedan događaj takav velik kao stradanje u Srebrenici trebamo predstaviti na pravi način za nove naraštaje. Mnogi ljudi koji prolaze budu potrešeni vizuelnim prikazom onog što radimo, Međutim, mi to radimo za generacije koje će za deset ili dvadeset godina proći ovuda i koje će svjetski napredak odnijeti u drugom smjeru, pa će se ovo i zaboraviti. Samo ih ovi eksplicitni prikazi mogu natjerati da se prisjete svega", zaključio je Lepić u razgovoru za naš portal.