BiH
2

Haag: Mladić zbog bolesti ni danas nije u sudnici

FENA
Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, ni jutros se zbog bolesti nije pojavio u sudnici.

Kao i jučer, nastavak suđenja Mladiću odložen je zato što se optuženi nije odrekao prava da prisustvuje procesu.

Raspravno vijeće i zastupnici odbrane i optužbe nisu ni ulazili u sudnicu. Nove informacije o Mladićevom zdravstvenom stanju nisu dostupne javnosti.

Tribunal je objavio jedino jučerašnji i današnji dokument pritvorske jedinice u kojem piše da se Mladić nije odrekao prava da prisustvuje procesu zato što se ne osjeća dobro i da je primljen u pritvorsku bolnicu, gdje će ga pregledati ljekar.

U jučerašnjem dokumentu, rukom je ispisano i da "nije jasno kada će optuženi biti spreman da učestvuje u suđenju".

Mladićev branilac Branko Lukić jučer ujutro je obavijestio sud da je njegov klijent obolio od "stomačnog gripa".

Po Lukićevim riječima, Mladić je cijeli prekjučerašnji dan proveo u haškoj bolnici Bronovo, a preksinoć je vraćen u bolnicu pritvora u Scheveningenu.

Mladić se, po riječima njegovog advokata, sinoć bolje osjećao. Aludirajući na ranije Mladićeve bolesti, Lukić je jučer u sudnici rekao i da, ovog puta, "nije u pitanju ni srce, ni mozak".

Predsjedavajući sudija Alphons Orie potom je, na kratkom jučerašnjem zasjedanju, nastavak procesa odložio na "neodređeno vreme" (Sine Die), odnosno dok Mladić ne ozdravi.

Proces generalu Mladiću počeo je u Haagu 16. maja 2012., prenosi Beta.