BiH
0

Haag će danas presuditi Dragomiru Miloševiću

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Presuda u predmetu protiv Dragomira Miloševića, bivšeg generala Vojske RS-a (VRS), koji se tereti za provođenje kampanje terora nad civilima tokom opsade Sarajeva, bit će izrečena u danas.

U optužnici se navodi da je u augustu 1994. Dragomir Milošević od Stanislava Galića preuzeo komandu nad Sarajevsko-romanijskim korpusom (SRK) VRS-a, nakon što je od marta 1993. bio načelnik Štaba SRK-a.

Prema navodima optužbe, SRK, koji je bio raspoređen na položajima oko glavnog grada Bosne i Hercegovine, provodio je vojnu strategiju granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, ranjavanja i teroriziranja stanovništva grada.

Posljedica tih napada, koji su vršeni gotovo svakodnevno tokom mnogih mjeseci, bilo je ubistvo stotina muškaraca i žena svih starosnih dobi, uključujući djecu i ranjavanje hiljada drugih, s namjerom teroriziranja cjelokupnog stanovništva.

Dragomir Milošević se tereti za ubistvo, nehumana djela koja nisu ubistvo, protupravno teroriziranje civila i napade na civile zbog uloge koju je imao u tim zločinima. Suđenje Dragomiru Miloševiću je počelo 11. januara 2007., a završne riječi su iznijete 9. i 10. oktobra 2007.

Optužba je pozvala 76 svjedoka i izvela 937 dokaznih predmeta. Odbrana je pozvala 50 svjedoka i izvela 459 dokaznih predmeta. Pretresno vijeće je pozvalo jednog svjedoka i izvelo 15 dokaznih predmeta.