BiH
0

Haag: 18. juna dodatno pojašnjenje po tužbi obitelji ubijenih Srebreničana

FENA
Semir Guzin, član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa obitelji žrtava ubijenih u Srebrenici u julu 1995. koje su Sudu u Haagu podnijele građansku tužbu, izjavio je danas za Fenu da je za 18. juni zakazan početak postupka u kome će sve strane dodatno pojasniti svoje već istaknute navode, odnosno tužbu i odgovore na nju.

“Radi se o nebitnoj raspravi. Sud u Haagu samo traži dodatno pojašnjenje i neće se izvoditi nikakvi dokazi”, kazao je Guzin.

Početak postupka se odnosi na građansku tužbu koju su obitelji ubijenih u Srebrenici podnijele protiv Holandije i Ujedinjenih naroda zbog nesprječavanja genocida 1995. u toj zaštićenoj zoni UN-a, tačnije – zbog suodgovornosti za zločine koje su na tom području počinile srpske vojne i policijske snage. Tužba se odnosi na 8.000 zahtjeva, s tim da je ukupan broj tužitelja oko 6.000.

Odlukom iz novembra prošle godine Okružni sud u Haagu je dozvolio vođenje postupka protiv UN-a, čime je napravio presedan u historiji evropskog pa i svjetskog pravosuđa.