BiH
4

GV Sarajeva: Burna rasprava o Prijedlogu odluke o usklađivanju plaća

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na sjednici Kolegija Gradskog vijeća sazvanoj u pauzi današnje sjednice Gradskog vijeća, a u povodu razmatranja Prijedloga akata o usklađivanju plaća i naknada u organima Grada Sarajeva, donesen je zaključak kojim se sugerira Administrativnoj komisiji da još jednom razmotri ostaje li pri svom prijedlogu ili će povući prijedlog s današnje sjednice i sačiniti jedinstveni prijedlog odluke s prijedlogom gradonačelnika Ive Komšića.

"Materijal, odnosno prijedlog gradonačelnika kažu da nije Komšić potpisao, te da nije dobio saglasnost dogradonačelnika, dok je Administrativna komisija uradila svoj dio posla-plaće funkcionera i uposlenika, državnih službenika, namještenika u Gradskom vijeću", rekao je Feni predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva nakon sjednice Kolegija Sabahudin Delalić.

Prijedlog Administrativne komisije odnosi se na Gradsko vijeće, a Prijedlog gradonačelnika se odnosi na Gradsku upravu i državne službenike.

Smatrajući da nije logično da ove dvije odluke idu odvojeno, ističe da je predloženo da se "danas donese odluka za državne službenike u Gradskom vijeću, a za državne službenike, namještenike u Gradskoj upravi nema odluke“.

"Mislim da je to pomalo i smiješno. Zato smo sugerirali Administrativnoj komisiji da ako može povuče ovaj prijedlog i da jedinstveni prijedlog pripremi za narednu sjednicu da bi ispoštovali federalni Zakon o plaćama, to jest, uskladili koeficijente", rekao je Delalić.

Poslije rasprave sa četiri glasa "za" i tri "protiv" utvrđen je zaključak po kojem se Administrativnoj komisiji sugerira da se formulira jedinstveni prijedlog akta kojim će se urediti pitanja plaća i naknada u organima Grada Sarajeva s već utvrđenim prijedlogom odluke Administrativne komisije.

Također, po ovom zaključku, kako u izvještaju navodi predsjedavajući komisije Suljo Agić, Administrativna komisija predlaže da se takav jedinstveni prijedlog Administrativne komisije i gradonačelnika Sarajeva Komšića razmatra na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Usklađivanje ovih odluka s federalnim zakonom o plaćama, za koji je rok odavno prošao izazvalo je burne rasprave gradskih vijećnika u nastavku sjednice.

"Kolegij se poslednjih mjesec dana sastajo četiri puta, te sugerirao da može donijeti jedinstvenu odluku i da ide na vijeće. Današnjim potezom, ne znam kojim, smo došli u zabludu šta ovdje ne valja", istakao je vijećnik Hasan Hodžić.

Navodeći da se pri ovome tačno zna koliki je koeficijent, osnovica i "koliko imamo para" Hodžić je upitao vjećnike "kome je stalo da blokira rad gradonačelnika Ive Komšića?

Gradski vijećnik Haris Pleho je istakao da je Administrativna komsija u skladu s poslovnikom uradila svoj posao, postavljajući pitanje "Da li je svaka naredna isplata plaća nezakonita?"

"Želim da znam ko je krivac što uposlenici Gradske uprave neće dobiti naredni mjesec plaće. Zato se ovaj prijedlog ne može prolongirati za narednu sjednicu", kaže Pleho.

Govoreći da upotpunosti razumije ove procedure zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Miro Lazović je predložio da se ipak povuče danas ovaj prijedlog, "čime plaće neće biti ugrožene jer možemo sazvati za 15 dana vanrednu sjednicu".

Uz uvažavanje mišljenja Lazovića šefica Kluba SBB Edina Latif rekla je da ovdje nije stvar da li će koeficijent biti 6 ili 8 već da su problemi veliki, jer "u ovoj kući ništa ne funkcioniše".

"Gradonačelniče, morate se odrediti da li ćete biti profesionalac ili ne u ovoj kući. Očigledno je da 24 sata morate boraviti ovdje, inače vam se ne bi dešavale stvari koje vam se inače događaju", istakla je Latif.

Smatrajući da je "ova odluka samo vrh ledenog brijega " Latif je postavila pitanje Komšiću "molim Vas izjasnite se da li ćete napokon uzeti stvar u svoje ruke ili da pokrenemo inicijativu za izglasavanje Vaše smjene?"

Komšić je odgovorio da "ti problemi nisu proizvedeni kod njega i Gradske uprave", već da su među političkim opcijama vijećnika.

Naglasio je da to ne treba prebacivati njemu, jer on sa svojim zamjenicima obavlja uredno poslove.

"Prvo Vaše konstatacije da u Gradskoj upravi ništa ne štima, ne funkcionira jednostavno nisu tačne i one su zlonamjerne. Morate biti vrlo konkretni šta funkcionira u radu Gradske uprave", kazao je Komšić.

"U pauzi na hodniku sam Vas veoma direktno pitala "jel' Vam ovo neko podmeće?, na šta ste mi rekli da", kazala je Latif.

Arijana Talović, šefica Kluba SDP-a, rekla je da današnja sjednica nije pripremljena na najbolji način.

"Gradonačelnik je povukao ovu tačku kao svoj prijedlog pa vas pitam o kojem prijedlogu da glasamo? SDP nije spreman da danas prekrši procedure", kaže Talović, sugerirajući da se ova tačka razmatra na narednoj sjednici Gradskog vijeća.

Šef Kluba SDA Velija Katica zaključio je da je današnja situacija o ovom prijedlogu nastala jer "između Gradske uprave i Gradskog vijeća ne postoji minimum kontakta".

"Prestanite se optuživati i dajte da izađemo iz ove agonije. Administrativna komisija je sve uradila u skladu sa zakonom", naveo je Suvad Kerla, šef Kluba Stranke za BiH.

Predsjedavajući Delalić najavio je pauzu do 15.30, nakon koje bi gradski vijećnici trebali tek usvojiti dnevni red 6. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva.