BiH
21

Gusta magla prekrila Sarajevo i otežala saobraćaj

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu su i dalje relativno visoke koncentracije sumpordioksida i prašine, a večeras je glavni grad BiH prekrila gusta magla.

Stanje zagađenosti zraka koje traje već danima uzrokovano je meteorološkim uslovima, odnosno prisutnoj temperaturnoj inverziji (rast temperature u odnosu na visinu) , kao i loženjem, te industrijom. Pored toga, saobraćaj u Sarajevu ometa i gusta magla.

Koncentracije sumpordioksida su u Sarajevu u posljednje vrijeme znatno niže nego u, primjerice, Zenici i Tuzli, a koncentracija sumpor dioksida (SO2) u Sarajevu (Bjelave) trenutno iznosi 90 mikrograma po metru kubnom, što je granična vrijednost.

Nakon što je u drugoj polovini dvadesetog stoljeća došlo do ubrzanog razvoja industrije praćene procesom urbanizacije i analogno tomu razvoja saobraćaja, problemi zagađenja zraka postajali su sve aktuelniji. Poznato je da je industrijski razvoj Bosne i Hercegovine u to vrijeme bio temeljen na rudarstvu, energetici, teškoj metalurgiji i drugim granama koje podrazumjevaju velika onečišćenja zraka. Veliki industrijski i urbani centri postajali su mjesta karakteristična po zimskom smogu i sivim krovovima kuća. Ti procesi i prateći problemi su doveli do uspostavljanja monitoringa zraka u Bosni i Hercegovini, a tadašnji Hidrometeorološki zavod SRBiH je postao institucija kojoj je povjeren zadatak uspostave tog monitoringa. Vrše se mjerenja koncentracija sumpor dioksida, prizemnog ozona, azotnih oksida, karbon monoksida, prašine, čađi, kiselost i elektroprovodljivost padavina, ionizirajuće zračenje atmosfere, i sunčevo ultraljubičasto zračenje.

U narednim danima se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskim blacima, koja se mjestimično može zadržati i tokom većeg dijela dana. Vjetar, slab do umjeren, južni i jugozapadni. Jutarnje temperature od -2 do 4, na jugu do 8, a dnevne od 6 do 15 stepeni celzija.

U Sarajevu, u jutarnjim satima moguća je magla ili niska oblačnost. Tokom dana sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutaranja temperatura oko 0, a dnevna oko 5 stepeni celzija.