Borba za bh. naslijeđe
1

Gušić: Stari zanati su duh Sarajeva

Piše: M. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Baščaršija u Sarajevu ostala je jedno od malobrojnih mjesta na kojim se još mogu vidjeti radnje sa starim zanatima. Mnogi zanati su odavno izumrli, a rijetke zanatlije i udruženja za zaštitu naslijeđa bore se da i ovo malo što je ostalo ne padne u zaborav.

Konferencija "Značaj starih zanata, historijski, kulturalni i prviredni značaj", koja će biti održana 27. februara u Hotelu Evropa u Sarajevu ima za cilj da ponudi određena rješenja spašavanja starih zanata te njihovu promociju.

"Konferencija će pokušati ponuditi odgovor na koji način stari zanati mogu biti ekonomski isplativi, a ja mislim da mogu. Tu je neophodna pomoć države, bez čije akcije ništa nije moguće. Država mora imati više osjećaja za nešto što je tradicija", rekao je Sejdalija Gušić iz Asocijacije za interkulturalne aktivnosti spašavanja naslijeđa u BiH (AIASN-a).

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Početkom 19. stoljeća u Sarajevu je bilo blizu 800 sarača, danas ih je samo troje.

"Sarajevo baštini određene prirodne i arhitektonske resurse poput Baščaršije i Skenderije, a baštini i tradiciju starih zanata. Bez njih nema Sarajeva, nema sarajevskog duha, jer je ovaj grad po starim zanatima prepoznatljiv u svijetu", dodao je Gušić.

S ciljem afirmacije i promocije starih zanata osnovano je i Udruženje Bedem, koje je skupa sa AIASN-om, Sky mediom i Zonom unaprijeđenog poslovanja Baščaršija organizator konferencije.

"Naš cilje je da promovišemo priče, legende i mjesta o porodicama i pojedincima koji su činili duh Baščaršije. Stari zanati u BiH se nedovoljno cijene i nedovoljno promovišu. Također, upitna je njihova konkurentnost, jer dolaze plagijati iz Kine i proizvodi iz Turske, koji se prodaju uz naše proizvode. Potrebno je edukovati mlade, svi mi zajedničkom borbom trebamo sačuvati vrijednost starih zanata", rekla je Lamija Skaka iz udruženja Bedem.

Na konferenciji "Značaj starih zanata, historijski, kulturalni i prviredni značaj" bit će održana predavanja, izložbe, radionice, diksusije i debate. Konferenciji će prisustvovati eminentni stručnjaci iz oblasti koja se tiče zaštite naslijeđa te predstavnici turističkih zajednica.