Majka za majku
132

FOTO / GuGu volonterke pomažu 50 porodica

Piše: M. Beker
Volonterke humanitarnog GuGu fonda već tri godine svojim aktivnostima čine život boljim i ljepšim mladim majkama i njihovoj djeci. Kroz svoje humanitarne akcije, Gugu bazar i aukcije prikupljaju sredstva koja doniraju majkama kojima je pomoć zaista neophodna.

Humanitarni GuGu fond nastao je spontanom akcijom članica roditeljskog portala GuGu.ba. Naziv GuGu asocira na prvo oglašavanje mališana – gugutanje. Svjesne koliko truda i finansijskih sredstava iziskuje roditeljstvo i u želji da što većem broju porodica i mališana u stanju socijalne potrebe omoguće koliko-toliko normalno odrastanje, GuGu majke i pojedine koje to žele postati, odlučuju da ne posmatraju nijemo situaciju oko sebe.

"Od pomoći jednoj samohranoj majci, postali smo grupa koja pomaže konstantno i povremeno skoro deset porodica u svakom trenutku. Korisnici pomoći najčešće su jednoroditeljske porodice, tužne sudbine, kojih je nažalost u bosanskohercegovačkoj svakodnevnici previše. Od početka do danas, ciljna skupina GuGu volonterki nije se promijenila", rekla je za Klix.ba volonterka Adela.

Humanitarni GuGu fond osnovan je sredinom 2010. godine, a prvi bazar održan je početkom 2011. godine sa prihodom od 460 KM i donacijama isključivo volonterki. Do danas su održana 23 mjesečna GuGu bazara, uz pomoć desetak stalnih i veliki broj ad hoc volonterki. Pomoć je dobilo više od 50 porodica na različite načine: kupovinom platnenih pelena koje su veoma skupe, paketima hrane, ogrjevom, odjećom i obućom, stipendiranjem školaraca, pomoći za liječenje mališana…

"Svi proizvodi na GuGu bazaru (odjeća, obuća, igračke...) su donacije dobrih ljudi kojih je iz mjeseca u mjesec sve više, a sav prihod usmjeravamo u humanitarni GuGu fond. Kako je Bazar postajao tradicija, tako se budio ineteres medija za naše aktivnosti i interes javnosti bivao je sve veći. Posljednji bazari bilježe više od 500 posjetitelja, što mnogo govori o želji naših sugrađana, da, prije svega pomognu na ovaj način, ali i da kupe jeftine i kvalitetne stvari. Neophodno je izraziti zahvalnost brojnim prijateljima i nevladinim organizacijama, koji su nam svih ovih mjeseci pružali podršku i omogućavali besplatno prostor za održavanje bazara", dodala je Adela.

Ko su GuGu volonterke

GuGu tim ima desetak stalno aktivnih volonterki, koje svakodnevno izdvajaju slobodno vrijeme za komunikaciju i susrete sa donatorima i korisnicima pomoći, organizovanje GuGu aktivnosti, promociju i saradnju sa drugim pojedincima i organizacijama.

"Skoro sve volonterke su zaposlene i majke i bez velike podrške naših porodica – sasvim je sigurno da GuGu ne bi imao ovoliki uspjeh i tradiciju. Dodatni poticaj i elan daju nam uspješne akcije i podrška naših sugrađana te vjera da zajedno možemo više i možemo svijet učiniti boljim barem za jednu porodicu i nekoliko mališana koji su u stanju socijalne potrebe", rekla je Adela.

U vrijeme Bazara, kada je najviše posla, pomažu im i povremene volonterke i korisnici koji smatraju potrebnim da uzvrate na humani gest onako kako mogu i time pomognu i drugim porodicama.

Artikli za 1 KM

Bazari, koji su se pokazali najuspješnijim, nude sve proizvode po simboličnim cijenama od 1 KM.

"Aukcije, koje posljednjih šest mjeseci razvijamo putem facebook grupe: GuGu bazar i GuGu aukcija, predstavljaju dodatne prihode humanitarnom GuGu fondu. Kupci, koji su uglavnom i donatori, nadmeću se za proizvode, a najniže, početne cijene su veoma simbolične: 1, 2 ili 3 KM. Prosječna cijena prodatih proizvoda je 8-10 KM", dodala je Adela.

Na stranici Facebook grupe imaju oko 1.400 redovnih posjetitelja, koji redovno prate aktivnosti GuGu fonda. Također, da je njihov rad vrlo transparentan te da novac ide u prave svrhe govori i to da se za svaku potrošenu marku javnosti predstave skenirani računi s objašnjenjem.

"Svi izdaci, posjete porodicama korisnicima pomoći i računi za potrošeni novac evidentirani su u grupi kroz fotoalbume i priče, potpuno javno i transparentno. Na ovaj način opravdavamo ukazano povjerenje i motivišemo sve veći broj građana da pomažu GuGu aktivnosti. Od ovog mjeseca GuGu djeluje pod okriljem Udruženja Pomozi.ba, što će naše aktivnosti, nadamo se, učini još uspješnijim", dodala je Adela.

GuGu tim poziva sve građane da se uključe u njihove aktivnosti, doniranjem ili putem kupovine GuGu proizvoda, jer "Zajedno činimo više dobra, a dobro se dobrim vraća", poručuju GuGu volonterke.