BiH
0

Grupa Zeničana odala počast žrtvama srebreničkog genocida

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nekolicina Zeničana danas se okupila na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, gdje su polaganjem cvijeća na spomen-obilježje Kameni spavač odali počast civilnim žrtvama rata i žrtvama srebreničkog genocida.

Član komisije za obilježavanje značajnih datuma Elvir Purić danas je kazao kako je najbitnije da se mlađim naraštajima u oporuci ostavi obilježavanje ovog i njemu sličnih datuma.

"Okupili smo se da odamo počast svim palim žrtvama na agresiju na BiH u povodu obilježavanja Međunarodnog dana civilnih žrtava rata, kao i da odamo počast žrtvama srebreničkog genocida. Ovaj datum je bitan i ne bismo smjeli to zaboraviti, prvenstveno zbog naših mlađih naraštaja, što je i osnovna poruka ovog skupa. Svi stariji znamo šta se desilo, a mlađi se ne sjećaju i treba da im to ostavimo kao oporuku baštine, jer narod koji zaboravlja, njemu se stvari ponavljaju", kazao je Purić.

U ime Općinskog odbora za obilježavanje značajnih datuma, a prvenstveno kao Zeničanka, Hedija Trako danas je na spomen-obilježje Kameni spavač položila ružu za najmlađu žrtvu genocida u Srebrenici, bebu Fatimu Muhić, koja je danas trebala biti punoljetna.

"Emocije ne možemo izmisliti, one jednostavno naviru, žalosno je da se ovako malo ljudi okupi danas na obilježavanju ovog datuma. Ja sam lično položila ružu za najmlađu žrtvu genocida u Srebrenici, jer znam šta znači izgubiti dijete i još više to sve boli", kazala je Hedija Trako, te dodala:

"Pitam se samo zašto baš danas da se čita presuda Karadžiću, na dan Srebrenice, kao da to neko namjerno radi. Srebrenica ne traje jedan dan, traje cijelu godinu, a taj jedan dan se mogao pomjeriti, da ne dira u naše rane, to im zamjeram. Uz pomoć UN-a izgubili smo Srebrenicu, ne mogu im reći ni hvala".

Cvijeće su položile delegacije Općine Zenica, Udruženje civilnih žrtava rata, SDP te delegacija Doma za stare i iznemogle osobe iz Zenice.