BiH
2

Grupa tinejdžera iz Amerike u Srebrenici: Nulta tačka u izgradnji identiteta

Klix.ba
Povodom obilježavanja 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Podrinja ove godine dženazi u potočarima prisustvovat će i grupa od 40 tinejdžera iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Već četvrtu godinu zaredom Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) organizuje posjetu omladine sa područja Sjeverne Amerike Potočarima. Mi na ovaj način želimo našoj omladini usaditi osjećaj prema domovini i vlastitom narodu, te poručiti im da je Srebrenica nulta tačka u izgradnji njihovog identiteta", kaže Muriz Mešić, koordinator ovog projekta i dodaje: "Pored Srebrenice, omladina će posjetiti šehidsko mezarje na Kovačima, Muzej Alije Izetbegovića, Tunel spasa, sarajevsku Vijećnicu, visočke piramide, Stari most u Mostaru, vrelo Bune, tvrđave u Jajcu i Travniku i još mnogo drugih značajnih mjesta za sve njih. Mnogi od njih će se prvi put susresti sa srebreničkim bijelim nišanima, pokušati zamisliti neizvjesnost prolaska kroz Tunel Spasa, zamisliti se nad šehidskim mezarjima i stoga ova njihova posjeta ima veliku težinu".

Projekat Mala medresa realizuje se četvrtu godinu zaredom u medresi "Osman ef. Redžović" u Čajangradu nadomak Visokog gdje omladina boravi petnaest dana učeći o kulturi i historiji svoje zemlje, putujući Bosnom i Hercegovinom, istražujući o sebi i svom identitetu.

Velike zasluge na organizaciji ovog projekta pripadaju i glavnom imamu mr. Sabahudinu Ćemanu, direktoru Dženanu Handžiću i koordinatoru Aliji Džekiću, a cjelokupne troškove boravka omladine u BiH pokriva ICNAB.