BiH
164

Grupa prosvjetnih radnika: Pri zapošljavanju u TK nije bitna stručnost

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Grupa prosvjetnih radnika sa područja Tuzlanskog kantona (TK) okupila se danas pred sjedištem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK. Kao razlog okupljanja u Tuzli navode pravilnik o zapošljavanju prosvjetnih radnika na području TK koji će se, upozoravaju, i prilikom narednog konkursa diskriminatorski odraziti.

Prosvjetni radnici ističu da postojeći pravilnik u ovom trenutku ide u koristi pripadnicima boračke populacije, što je, kako napominju, od ombudsmena BiH okarakterisano kao diskriminirajuće.

Od ombudsmena BiH prošle godine je upućena preporuka da se pomenuti pravilnik što prije revidira, međutim do doga još uvijek nije došlo.

"Skupština TK, kao ni resorno ministarstvo još uvijek se nisu očitovali po ovom pitanju. Pravilnik je diskriminirajući jer u startu favorizira pripadnike boračke populacije i ne daje mogućnost da svi konkurišu pri jednakim uslovima. Ovo je, izgleda, jedan nastavak diskriminacije koja se danas provodi u obrazovanju širom BiH", kaže profesor geografije Adnan Avdić.

Profesor engleskog jezika i književnosti Anel Kovačević već sedam godina prilikom objavljivanja konkursa prolazi kroz istu proceduru. Do danas nije uspio dobiti ugovor na neodređeno vrijeme, a prikupljanje neophodnih dokumenata, prijava na konkurs te prolazak kroz intervjue za njega nisu nepoznanica.

"Problem nije u članovima boračke populacije, nego u zloupotrebi tog pravilnika. To se dešava već dvije godine. Lično imam takve privilegije, ali sam protiv zloupotrebe ratne demagogije 20 godina nakon završetka rata", ističe Kovačević, upozorivši da je neophodna što hitnija izmjena spornog pravilnika.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti Alma Bajraktarević već 12 godina prolazi kroz konkursne procedure. Kao i Kovačević, do danas nije ostvarila stalno zaposlenje.

"Mi ove godine pokušavamo već pet, šest puta da se izborimo za pravilan pravilnik. Ovdje se pravilnici kroje na način da bi neko nekoga zaposlio. Naš cilj je da istrajemo u našoj borbi i ispravimo nepravilnosti. Nakon 12 godina borbe možete samo zamisliti koliko sam razočarana. Ovdje se ne uzimaju u obzir ni stručnost, a ni radni staž", navodi Bajraktarević.

S obzirom da je trenutno na godišnjem odmoru, danas nismo bili u prilici dobiti komentar od ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatana Muratovića.