BiH
0

Grupa od 20 -tak Srebreničana stigla u šatorsko naselje na lokalitetu Jezero

FENA
Grupa od oko 20 Srebreničana stigla je danas u dva kombija u Sarajevo i pridružila se ostalim Srebreničanima koji od ponedjeljka konstantno borave u šatorskom naselju postavljenom na lokalitetu Jezero u Sarajevu, potvrdio je danas FENI predsjednik Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice Ćamil Duraković.

Radi se o ljudima koji zahtijevaju poseban status za svoj grad i njegovo izdvajanje iz ingerencija Republike Srpske. Na lokaciji, u blizini sarajevske bolnice Jezero, na kojoj se formira to naselje, trenutno konstantno boravi oko 70 osoba. To su uglavnom muškarci, a ima i nekoliko žena.

Oni pripremaju uvjete za zbrinjavanje oko 200 Srebreničana. Glavni problem im je toalet. Improvizirani toalet koji sad imaju nije, ističe Duraković, dovoljan za njihove potrebe. Duraković ističe da još ne postoje osnovni uvjeti da bi Srebreničani u šatorsko naselje doveli i djecu.

Grupa Srebreničana doputovala je u Sarajevo nezadovoljna povratničkim životom i statusom u Srebrenici. Ti ljudi namjeravaju boraviti u šatorskom naselju i ustrajati u zahtjevu da njihov grad dobije poseban status kao područje na kojem su jula 1995. godine srpske snage počinile genocid nad Bošnjacima. Činjenicu, da je tad u Srebrenici počinjen genocid, potvrdio je Međunarodni sud pravde u Hagu.