Sporno pitanje zapošljavanja
102

Grupa nastavnika podnijela krivičnu prijavu protiv ministrice obrazovanja TK

Klix.ba
Nađa Avdibašić-Vukadinović
Nađa Avdibašić-Vukadinović
Grupa nastavnika iz svih dijelova Tuzlanskog kantona predali su jutros Tužilaštvu TK krivičnu prijavu protiv ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Nađe Avdibašić-Vukadinović.

"Povod je bio posljednji u nizu korak ohrabrivanja nepotizma i postavljanja nastavnog kadra na radna mjesta uglavnom mehanizmom nepotizma, dok je bez posla još uvijek nastavni kadar uredno prijavljen na zakonski raspisan javni konkurs davnog augusta tekuće godine, koji je imao toliko časti da radno mjesto traži isključivo na osnovu kvalifikacija i iskustva, a ne rodbinskih, stranačkih niti bilo kojih drugih veza. Ministrica je ovaj puta odlučila blagoslov dati na još 90 dana otezanja, neodgovornosti i sramote sa konkursom čije je kriterije i rokove zadalo samo Ministarstvo, što je iz svojih kuća jutros rano istjeralo građane iz redova obespravljenog nastavnog kadra, pa i one koji su trenutno angažovani na nekim pozicijama ali su zasićeni vladavinom bezakonja i anarhije u svom sektoru i svom kantonu", stoji u saopćenju ove grupe nastavnika.

Nastavnici smatraju da je činom kršenja člana 5. Pravilnika o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK, te činom najnovijeg odobravanja produženja ugovora za radna mjesta u osnovnom i srednjem obrazovanju bez zakonskog osnova, te da je minsitrica narušila prava građana ovog kantona iz redova nstavnog kadra.

U razgovoru sa zamjenicom ministrice Mersijom Jahić nastavnici su iznijeli i primjedbu na rad Prosvjetne inspekcije Tuzlanskog kantona, koja, kako tvrde, ni mjesec dana nakon primitka žalbi na konkursnu proceduru nije dostavila odgovore na žalbe, što koči okončanje konkursne procedure i uvođenje reda i zakona, makar i sa ogromnim zakašnjenjem.

Napominju da ovo nije jedini korak koji će biti poduzet, te da će istrajati u svojoj borbi protiv postojećeg sramotnog bezakonja.