UNHCR
0

Grupa izbjeglica nakon 17 godina vraća se u BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U četvrtak uvečer, nakon 17 godina života u Mađarskoj, 19 izbjeglica iz BiH konačno se vratilo u svoju zemlju. Radi se o ljudima koji pate od psihičkih smetnji i koji su iz zavoda za liječenje kod Modriče bili evakuirani u Mađarsku 1992. godine.

Repatrijacija ovih ljudi bila je odgađana zbog komplikovanih statusnih pitanja članova grupe, kao i zbog potrebe renoviranja smještajnih kapaciteta u zavodu Jakeš kako bi im, po povratku, tu bio obezbijeđen neophodan nivo brige.

Bez obzira na sve, vlada BiH, a posebno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice (MLJPI) BiH, nisu odustajali od traženja trajnog rješenja za ovu grupu bh.građana.

MLJPI dodijelio je oko 150.000 eura za rekonstrukciju i opremanje kapaciteta u Jakešu i, pored toga, obezbijedilo dodatna sredstva za buduće zdravstveno osiguranje ovih ljudi.

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske također se složilo da pomogne pokriti troškove za potrebne lijekove i njegu u Jakešu. Kontinuirana opredijeljenost vlasti na svim nivoima potrebna je za osiguranje održivosti ovakvog rješenja.

Repatrijacija ove osjetljive grupe izbjeglica u BiH desila se samo zahvaljujući odlučnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva zdravlja RS, Ureda za imigraciju i državljanstvo Mađarske i UNHCR ureda u Mađarskoj, saopćeno je iz UNHCR-a.

Uspješan povratak grupe, nakon toliko godina, pokazuje da, saradnjom raznih organizacija i nivoa vlasti u BiH, mogu biti pronađena trajna rješenja za izbjeglice i interno raseljene osobe.