BiH
0

Grupa građana iz Šekovića sutra protestira ispred CIK-a

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Grupa građana iz Šekovića protestirat će sutra ispred zgrade Centralne izborne komisije (CIK) u Sarajevu, nezadovoljni jer, kako kažu, ni mjesec i po od referenduma za opoziv načelnika općine nije provedena odluka građana.

Optužuju CIK da u zakonskom roku od 15 dana nije načelniku Snježanu Sokiću (SDS) “oduzeo mandat”, javio je Radio RS-a.

Predsjednik Skupštine općine Jezdimir Kazanović (SNSD) tvrdi da je općinska uprava u potpunoj blokadi, te da je “CIK otvorio mogućnost za zloupotrebe”.

Na referendumu za opoziv načelnika općine Šekovići, održanom 8.augusta, glasao je 4.731 birač, odnosno 67 posto biračkog tijela.

Od toga je 2.440 bilo za opoziv načelnika.

Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a kazala je da su donošenje odluke usporile standardne provjere.

“Oni jesu naveli rezultate u svom izvještaju, ali mi to moramo uporediti sa orginalnim obrazcima, provjeriti da li imaju zapisnici, te provjeriti prigovore pojedinih političkih subjekata”, rekla je ona.

Skupština općine Šekovići je CIK-u uputila i urgenciju, tražeći da po isteku zakonskog roka bude donesena konačna odluka o opozivu načelnika, a kako do toga nije došlo, grupa građana Šekovića, predvođena odbornicima šest stranaka koje čine skupštinsku većinu u lokalnom parlamentu najavili su protestno okupljanje ispred CIK-a.

U toj instituciji navode da će raditi isključivo u skladu sa zakonom i da neće podlijegati pritiscima.