Presuda za ratni zločin
0

Grujiću i Popoviću 21 godina za likvidaciju 700 Zvorničana

FENA
Zvornik: Zločini u organizaciju srpskih vlasti
Zvornik: Zločini u organizaciju srpskih vlasti
Branko Grujić osuđen je na šest, a Branko Popović na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u kome je likvidirano oko 700 osoba na teritoriji općine Zvornik u Bosni i Hercegovini 1992.

Sudsko vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu proglasilo je Grujića i Popovića krivim jer su u svojstvu predsjednika privremene vlade "Srpske općine Zvornik", odnosno zapovjednika štaba Teritorijalne obrane, odgovorni za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt vojno sposobnih civila Bošnjaka.

Predsjednica sudskog vijeća Tatjana Vuković navela je da je sud cijenio sve dokaze Tužiteljstva i obrane, istaknuvši da nije bilo političkih pritisaka na sud, ni "montiranja procesa".

Prema optužnici, Grujić i Popović su nakon postignutog dogovora o iseljavanju Bošnjaka iz sela Klisa, Grbavci, Đulići, Kučić-Kula, Grebe, Šetići, uzeli za taoce oko 700 vojno sposobnih Bošnjaka koje su držali zatočene u Tehničkom školskom centru u Karakaju.

Po završetka rata 1995. godine u masovnim grobnicama pronađeno je i identificirano oko 300 pobijenih talaca.

Grujiću i Popoviću suđeno je u procesu "Zvornik 1", ali je na zahtjev Tužiteljstva u junu 2008. godine Vijeće za ratne zločine postupak protiv njih razdvojilo zbog šire istrage koja je tada bila u toku.

Suđenje Grujiću i Popoviću počelo je 28. novembra 2005. godine, zajedno sa još četiri optužena kojima je u međuvremenu izrečena pravomoćna presuda, prenio je Tanjug.

Draganu Slavkoviću, Ivanu Koraću i Siniši Filipoviću za zločine u Domu kulture "Čelopek", na zvorničkoj "Ekonomiji" i "Ciglani" izrečene su pravomoćne kazne od ukupno 24 godine zatvora, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbi.