BiH
0

GROZD: Ulična akcija Informisanja građana o nalazima revizorskih izvještaja

FENA
Ulična akcija informisanja građana o pojedinim nalazima revizorskih izvještaja putem informativnih letaka bit će organizovana u svim većim gradovima u BiH, saopćeno je iz GROZD-a.

U Sarajevu bit će organizirana na trgu ispred Katedrale 13. septembra u 12.00 sati.

Cilj organiziranja ove ulične akcije je ne samo informiranje građana o pojedinim nalazima revizorskih izvještaja već i utjecaj i pritisak na nadležne institucije i parlamente za pokretanje javnih rasprava po objavljenim revizorskim izvještajima, kako se ne bi dalje nastavljao trend da se neregularnosti na koje su revizori upozoravali u prošlim izvještajima ponavljaju i dalje u novom radu vlade i njenih institucija, navodi se u saopćenju.

Takva javna rasprava je već provedena na nivou BiH, dok na nivou parlamenta FBiH još nije.

Više od 50.000 informativnih letaka bit će podijeljeno u svim većim gradovima u BiH.

Iz GROZD-a podsjećaju da su u izjavi o prihvatanju građanske platforme vladajuće stranke u FBiH obećale ne samo da će njeni predstavnici u parlamentima ili vladi raditi efikasno već i po zakonu.

Ovo je prilika da svi predstavnici političkih partija kroz iniciranje javne rasprave po revizorskim izvještajima u Parlamentu FBiH, pokažu građanima kako nisu svi isti i da postoje oni koji svoj posao obavljaju savjesno i u skladu sa zakonom, navodi se u saopćenju.