BiH
0

Grozd: SDP najviše bazirao kampanju na ciljevima iz građanske platforme

FENA
Nevladine organizacije udružene u Građanski pokret Grozd predstavile su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu finalne rezultate istraživanja predizbornih kampanja vodećih političkih partija u BiH i usklađenosti njihovih programa sa 12 zahtjeva iz Građanske platforme koju je potpisalo oko pola miliona građana BiH.

Građansku platformu potpisalo je 36 političkih stranaka, a 11 nisu. Među onima koje nisu potpisale ovaj dokument su PDP, SNSD, HDZBiH i HDZ1990, ali su se usmeno složile s ciljevima iz Platforme.

Kako je izjavio predstavnik ACIPS-a Reuf Bajrović, Socijaldemokratska partija BiH je uvjerljivo najviše vodila kampanju na ciljevima iz Građanske platforme, a slijede je Stranka za BiH, Partija demokratskog progresa i Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Međutim, praćenje kampanje na televiziji, u novinama te putem plaćenih oglasa pokazalo je da 80 posto političkih subjekata svoju kampanju nisu zasnivali na temama iz Građanske platforme, te da je i preostalih 20 posto imalo samo deklarativni karakter a ne iznošenje konkretnih mjera, kazao je Bajrović.

Predstavnik Centra civilnih incijativa Adis Arapović je ocijenio da je Grozd donio veliku promjenu u politički život BiH, jer se po prvi put u zemlji politika kreirala odozdo.

Grozd je želio reći šta su zaista problemi građana i da to adresiraju političkim liderima. Od maja je Građansku platformu potpisalo pola miliona ljudi, čime je ona postala najrelevantniji politički dokument u BiH, kazao je Arapović.

On je upozorio da je analiza Grozda pokazala kako je samo sedam posto predizbornih obećanja iz 2002. godine ispunjeno, što bi građanima trebao biti prvi kriterij za izbore.

Veliki broj stranaka je bez stvarnog programa, ali je dobar dio odgovorio zahtjevima iz Građanske platforme i one zaslužuju podršku, rekao je Arapović, upozorivši birače da obrate pažnju i na to šta su stranke ponudile u svojim programima, a šta su u stvari govorile u kampanji.

On je pozvao građane da obavezno izađu na izbore, jer neizlaskom ne postižu ništa i najavio je da će odmah nakon izbora Grozd još agresivnije insistirati na zahtjevima građana.

Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala je najavio da će u subotu Grozd organizirati skupove u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, na kojima će demonstrirati riješenost da se pobijedi siromaštvo, nezaposlenost, korupcija, loša socijalna zaštita, loše obrazovanje, spore evropske integracije...

Grozd će na tim skupovima pozvati građane da izađu na izbore i istraju u borbi za normalan i dostojanstven život, dok će strankama biti upućen poziv da se nakon izbora prioritetno bave zahtjevima građana, kazao je Blagovčanin.