BiH
0

GROZD: Predloženi zakon o načelnicima općina suprotan je svim demokratskim principima

FENA
Prijedlog zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBiH, koji bi trebalo da se nađe na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH planiranoj za 30. i 31. oktobra, predstavlja grubo kršenje osnovnih principa demokratije u lokalnoj samoupravi, stav je nevladine organizacije Građansko organizovanje za demokratiju (GROZD).

U otvorenom pismu Predstaničkom domu Parlamenta FBiH i građanima svoj stav GROZD pojašnjava činjenicom da se u Prijedlogu "predviđa ponovno uvođenje mogućnosti da vijećnici dvotrećinskom većinom mogu smijeniti načelnika".

Prijedlog koji je u parlamentarnu proceduru uputio dr. Jozo Ivaničević, zastupnik Hrvatskog zajedništva (HDZ 1990 HZ - HSS - HKDU - HDU - Demokršćani), mišljenje je GROZD-a, "u lokalnu samoupravu ponovo će uvesti samovolju općinskih vijećnika koji mogu raditi šta hoće, nikad ne moraju podnijeti izvještaj o svom radu građanima, koji će načelnike smjenjivati kad im to odgovara, a sve to pod plaštom brige za građane".

GROZD ističe da je inicijativu za odbijanje ovog prijedloga zakona pokrenuo i Savez općina i gradova FBiH, kao legitimni predstavnik općina. Savez će na vanrednoj sjednici, sazvanoj za ponedeljak, delegirati svog predstavnika da na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iznese stavove Saveza.

"Ne treba ni spominjati da kod izrade ovakvog prijedloga zakona nisu ni konsultovane organizacije civilnog društva i građani", naglašava se.

"Ukoliko Predstavnički dom PFBiH usvoji ovaj Prijedlog zakona, GROZD će, u narednim danima, u svih deset kantona informirati građane o još jednom "otimanju demokratije", poruka je GROZD-a.