BiH
0

GROZD pokrenuo akciju o netransparetnom trošenju novca

FENA
Članovi organizacije Građansko organizovanje za demokratiju (GROZD) pokrenuli su danas u svim većim gradovima u BiH akciju informiranja javnosti o nezakonitoj i neregularnoj raspodjeli novca koja je, prema revizorskim izvještajima, zastupljena na gotovo svim nivoima vlasti u FBiH.

Akcija podrazumijeva podjelu više od 50.000 letaka koji će na osnovu provedenih revizija sadržavati informacije o neregularno utrošenim iznosima.

Revizorski izvještaji su pokazali da se novac troši i raspoređuje bez prateće dokumentacije, a iznosi koji se izdvajaju za praznične poklone te na reprezentaciju su, prema riječima predstavnika GROZD-a Ševke Bajića, zabrinjavajući i sramni.

"Raspodjela novca je netransparantna, nabavke se vrše bez raspisivanja javnih tendera, a činjenicu da je Vlada FBiH samo za ručne satove izdvojila 6.450 KM neću ni komentirati", kazao je novinarima Bajić.

Revizorski izvještaji pokazali su i da je npr. Ministarstvo energije i rudarstva FBiH bez javnog poziva raspodijelilo 1.340.000 KM za poticaj industrijskoj proizvodnji i prestrukturiranju industrije i rudarstva. Ministarstvo kulture i sporta FBiH je bez prateće dokumentacije potrošilo 7.760.432 KM. U nekoliko slučajeva registrirana su prekoračenja i nepostojanje izvještaja za trošenje novca.

GROZD poziva parlamentarce FBiH te Tužilaštvo FBiH da reagira na ove izvještaje i poduzme zakonom predviđene mjere.