BiH
0

Grozd: Parlamenti konačno preuzeli odgovornost za nalaze revizorskih izvještaja

FENA
Nevladina organizacija Građansko organizovanje za demokratiju (GROZD) je u više od 30 općina u BiH realizirao inicijativu u okviru koje su putem letaka građani informirani o nalazima revizorskih izvještaja za državne i entitetske institucije, kantone i općine.

Na pres-konferenciji GROZD-a upriličenoj tim povodom danas je istaknuto da su zahvaljujući i toj inicijativi pokrenuta javna saslušanja u nadležnim komisijama, parlamenti donose konkretne mjere, a u pojedinim kantonima su definirane i sankcije za eventualne nepravilnosti ili neregularnosti u budućem finansijskom poslovanju njihovih institucija.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH Lazar Prodanović kazao je danas da bi Predstavnički dom državnog parlamenta do kraja godine trebalo da razmatra prijedlog zaključaka Komisije koji se odnosi na revizorske izvještaje finansijskog poslovanja institucija BiH za 2006. dostavljenih iz Ureda za reviziju. Komisija će Predstavničkom domu predložiti da se izvještaji upute nadležnim istražnim i pravosudnim organima radi preduzimanja eventualnih radnji iz njihove nadležnosti.

Izvještajima su obuhvaćena 53 budžetska korisnika. Komisija je konstatirala da je pet budžetskih korisnika ocijenjeno pozitivnim mišljenjem revizije; 13 pozitivnim mišljenjem sa skretanjem pažnje, 35 budžetskih korisnika mišljenjem s rezervom za određene pozicije.

Prodanović je istaknuo da su rezultati revizorskih izvještaja bolji za 2006. godinu nego oni za 2005. To pokazuje da je značajan broj institucija reagirao na primjedbe službe za reviziju, ali još ima nedostataja.