Sarajevo
0

Grozd i Dosta: Spriječimo kolaps sigurnosne oblasti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo sutra 13. februara u 11.55 sati bit će održan masovni protest građana Sarajeva zbog loše sigurnosne situacije u KS-u i gradu Sarajevu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije "Grozda".

Organizatori, pokret "Dosta" i "Grozd" te građani Sarajeva tražit će i smjenu gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac i premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića koje predstavnici ovih organizacija smatraju direktno odgovornim za posljednja dešavanja u kojima je smrtno stradao maloljetni Denis Mrnjavac i uopće porasta maloljetničke delikvencije i kriminala u KS-u.

"Strategija protiv maloljetničkog prestupništva donesena je u julu 2006. na nivou BiH i u njoj su precizno navedene konkretne akcije i mjere koje će smanjiti maloljetnički kriminal. Jedna od tačaka je i plan pokretanja institucija otvorenog tipa, po uzoru na zemlje EU, a gdje bi se radilo s maloljetnim prijestupnicima. Period provođenja aktivnosti bio je 18 mjeseci. Nikada nije došlo do realizacije ove tačke za koju su bili zaduženi Ministarstvo pravde BiH, entitetska ministarstva te kantonalne vlade s resornim ministarstvima", objasnio je na konferenciji za novinare predstavnik Centra za političko istraživanje i razvoj Dragan Ivanović.

Procjena stanja u oblasti sigurnosti o kojoj periodično raspravljaju institucije vlasti u BiH nije realna i nema potrebne popratne analize, mišljenja je neovisni ekspert za pitanje sigurnosti Neven Kazazović.

"Procjene se vrše na osnovu izvještaja ministarstava unutrašnjih poslova i sadrže postotke prema kojima se nerijetko zaključi kako je neki vid kriminala procentualno u padu. Međutim, ono na što trebamo posebno obratiti pažnju su načini na koji su izvršena ubojstva, ko ih je izvršio i zašto su vrlo često ona izvršena bez ikakvog motiva", kazao je Kazazović.

Podsjetio je da iza svih ovih dešavanja vrlo često stoji narkomanija ali i nemogućnost roditelja koji se svakodnevno bore za vlastitu egzistenciju da tom djetetu "usade osjećaj odgovornosti i moralne obaveze".

Portparol "Grozdaa" Ševko Bajić i predstavnik pokreta "Dosta" Demir Mehmutćehajić odgovornim smatraju Vladu KS-a i Grad Sarajevo.

"Odgovorni su svi: i vlade i institucije koje nam zbog svoje nebrige i indolentnog odnosa prema građanima koji su ih postavili na ta mjesta ne mogu garantirati sigurnost", kazao je Bajić.

Mehmutćehajić je pozvao sve građane Sarajeva da izađu na proteste i spriječe "kolaps sigurnosne oblasti".

"Ovo je pitanje zbog kojeg svi moramo ostaviti po strani stvari koje nas inače dijele: političko opredjeljenje, religiju, vlastita ega. U pitanju je sigurnost naše djece i vrijeme je da se konačno i mi kao građani pokrenemo", naglasio je Mehmutćehajić.