BiH
0

GROZD: Građansku platformu još nije prihvatilo 12 političkih stranaka

FENA
Građansku platformu pokreta GROZD (Građansko organizovanje za demokratiju) do danas je prihvatilo 35 političkih partija u BiH, među kojima je 10-tak parlamentarnih, dok njih 12 to još uvijek nisu učinile, saopćeno je danas u Sarajevu na pres-konferenciji ovog pokreta.

Građanska platforma koju je GROZD sredinom jula uputio bh. političkim partijama sadrži 12 zahtjeva za koje građani očekuju da budu riješeni do 2010. godine. Među njima je otvaranje 150.000 radnih mjesta, iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva, smanjenje troškova administracije, okončanje reforme sistema obrazovanja.

-Riječ je o 12 najvećih problema s kojima se susreću građani BiH i očekuju od vlasti da ih prioritetno rješavaju. Ovo nije spisak želja par nevladinih organizacija, nego dosad najorganiziraniji zahtjevi bh. građana, kazao je uime pokreta GROZD Ševko Bajić.

Stranke koje su potpisale izjavu o prihvatanju Građanske platforme obavezale su se da će u svojim programima ponuditi odgovor na pitanje kao namjeravaju riješiti ove zahtjeve, te da će nakon izbora raditi na njihovoj provedbi.

GROZD je pozvao stranke koje nisu prihvatile platformu da to učine što prije i tako dokažu da se zalažu za rješavanje stvarnih problema građana. Te stranke su HDZ 1990, HDZBiH, SDA, SDS, SNSD, HNZ, HKDU, Hrvatska stranka prava, Srpska radikalna stranka Vojislav Šešelj, Nova snaga Srpske, Hrvatski blok, Nezavisna demokratska stranka.

Prema informacijama GROZD-a, većina ovih stranaka deklarativno prihvataju Građansku platformu, ali smatraju da postoje važniji problemi koje treba rješavati, kao što je ustavno redefiniranje BiH, naveo je predstavnik GROZD-a Adis Arapović.

Građansku platformu podržali su i brojni građani BiH stavljajući svoj potpis na Peticiju koju je GROZD organizirao u cijeloj BiH. Dosad je 380.000 građana potpisalo ovu peticiju, a u pokretu očekuju da će do izbora dobiti podršku pola miliona građana BiH, što je više potpisa podrške nego što je ijedna stranka prikupila.

Prezentiranjem listi stranaka koje su prihvatile, kao i onih koje nisu prihvatile Građansku platformu, GROZD je počeo svoju predizbornu kampanju u okviru koje će vršiti i analizu izbornih programa stranaka i njihovih predizbornih kampanja.

Kako je najavljeno, sve svoje ocjene će javno prezentirati i na taj način pomoći građanima da se ispravno opredijele na izborima 1. oktobra.

Dan prije izbora planirani su veliki preizborni skupovi ovog pokreta u četiri grada u BiH na kojima će GROZ pozvati sve građane da izađu na izbore. Njihova se aktivnost tu ne završava, jer će GROZD svoje aktivnosti nastaviti i nakon izbora, prije svega monitoringom vlasti.