BiH
0

Grom raznio stogodišnji hrast u Brčkom

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U nevremenu koje je sinoć zahvatilo istočni dio Posavine grom je pogodio stogodišnji hrast u Buzekari kod Brčkog i u potpunosti ga raznio.

Stariji mještani Buzekare kažu da su u životu mnogo puta vidjeli da grom pogodi drvo, ali da njegovo razorno dejstvo nikada nije bilo ovakvo.

"Da mi je neko pričao da grom može ovo da načini od hrasta, ne bih povjerovao. U toku svojih 76 godina gledao mnogo puta sam vidio da grom pukne u drvo, oguli mu koru, odvali granu ili cijelo stablo rascijepi, ali da ovako nešto uradi, to još nisam vidio", kaže Maksim Mrkonjić, mještanin čija kuća se nalazi pedesetak metara od pogođenog hrasta.

 Maksim kaže da se to desilo sinoć oko 22.00 sata.

"Bio sam legao kada se odjednom prolomio strahovit prasak. Imao sam utisak da me neka sila odigla od kreveta do plafona. Znao sam da je grom opalio negdje blizu, ali nisam pretpostavljao gdje. Kada sam jutros oko 4.00 sata ustao i izašao iz kuće, imao sam šta da vidim. Na zemlji je ležala krošnja, a debla nigdje nije bilo. Ono je razbijeno u paramparčad i razneseno i do 50 metara naokolo", priča Maksim.

Detonacija je jednu od grana bacila u dvorište imanja koje se nalazilo prekoputa, tako da je polomila ogradu i stub ulične rasvjete. Sitni parčići iverja razbili su prozore na ekonomskom objektu, a dva su čak završila u fasadi kuće nedaleko od prozora i ulaznih vrata.

Starica Ivka Mrkonjić, čija je kuća prekoputa drveta, ispričala je da je u trenutku udara groma gledala televiziju i da je takođe imala osjećaj da je nju neka "čudna sila" podigla uvis.
"Televizor se odjednom ugasio, ali sijalica je sijala. Otključala sam ulazna vrata i htjela da izađem da vidim šta se desilo, ali vrata se nisu mogla otvoriti. Tek jutros sam uspjela izaći i vidjeti šta se desilo", ispričala je starica.

Mještani kažu da je prošlog ljeta grom udario u isti hrast, ali da mu je odvalio samo jednu veću granu.