U FBiH 54 zaraženih virusom H1N1
0

FOTO / Grlobolja ne znači H1N1, dolazak na KCUS može biti opasniji

Piše: Tatjana Sekulić
Krajem januara i početkom februara očekuje se novi, veći val gripe, ali razloga za paniku nema, istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji održanoj na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Od virusa gripe H1N1 u Bosni i Hercegovini u ovoj godini umrle su tri osobe. Trenutno je u KCUS-u hospitalizirano 15 osoba kod kojih je potvrđeno da su zaraženi virusom H1N1.

"Zdravstveno stanje jedne osobe je veoma teško i ona je na respiratoru. Kod ostalih pacijenata možemo reći da se radi o srednje teškoj kliničkoj formi bolesti", kazao je primarijus doktor Fikret Pinjo sa Klinike za infektivne bolesti pri KCUS-u.

On je istakao da je u periodu od 5. do 14 januara u ambulanti Klinike za infektivne bolesti KCUS-a pregledano 770 osoba, od kojih je 336 imalo simptome gripe. Testirano je 99 pacijenata i kod 38 je potvrđeno prisustvo virusa H1N1.

Visoka temperatura ne znači da ste oboljeli od gripe H1N1

Na području FBiH 54 osobe su zarađene virusom H1N1, a 20 osoba sezonskom gripom, podaci su Nacionalnog instituta za gripu.

"Visoka temperatura, hunjavica, peckanje u grlu, bolovi u mišićima i malaksalost ne moraju nužno značiti da ste oboljeli od gripe H1N1", istakao je doktor Pinjo, naglasivši da osobe koje imaju simptome gripe trebaju najprije posjetiti svog ljekara, ili ljekara opće prakse, te se posavjetovati s njim.

"Nema potrebe da se zbog visoke temperature rade testovi i analize na H1N1. Te su analize veoma skupe i mnogo bi bolje bilo kada bismo taj novac trošili na liječenje", dodala je doktorica Mirsada Hukić, šefica Instituta za mikrobiologiju pri KCUS-u.

Nema razloga za paniku

Hukićeva je napomenula da građani trebaju biti oprezni i izbjegavati skupove, ali mjesta panici nema.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Ljekari su također istakli da zdrave osobe, koje nisu bolovale od težih zaraznih bolesti, u slučaju simptoma gripe trebaju ostati kući, mirovati i piti što više tečnosti, unositi vitamine kroz prehranu, naročito voće i povrće, te se posavjetovati sa svojim ljekarom.

Rizična kategorija su trudnice, porodilje i hronični bolesnici koji bi se trebali još na prve simptome gripe javiti ljekaru, odnosno infektologu.

"Veliki broj ljudi dolazi na Kliniku za infektologiju pri KCUS-u jer imaju simptome gripe. No, kod većine njih se ustanovi da nije riječ o sezonskoj ili gripi H1N1, tako da te osobe dolaskom i sjedenjem u čekaonici samo rizikuju da budu zaražene", kazao je doktor Pinjo.

Hukićeva je još jednom ponovila da je veoma važno da se osobe, pogotovo one koje spadaju u rizičnu kategoriju, vakcinišu, jer vakcina je jedina sigurna prevencija.

Vakcina je najpouzdaniji način prevencije gripe

"Vakcinaciju guši negativna kampanja, a zapravo samo vakcina je prevencija protiv sezonske, ali i gripe H1N1. Vakcina koju građani mogu primiti u našoj zemlji je posebno pripremljena za područje Evrope, odnosno BiH", kazala je Hukićeva.

Održavajte ličnu i kolektivnu higijenu

Napomenula je da vakcina ne garantuje da pacijent neće oboljeti, jer je ponekad moguće da ju je prekasno primio, ali svakako štiti i podiže imunitet.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Na održanoj pres-konferenciji još jednom je istaknuto da je veoma bitno da građani održavaju ličnu i kolektivnu higijenu, što češće peru ruke, dezinficiraju radne površine, predmete, dječije igračke, izbjegavaju skupove i da nose maske tamo gdje je potrebno.

Zavod za javno zdravstvo nije proglasio epidemiju gripe H1N1, ali je KCUS iz predostrožnosti i u cilju sprečavanja širenja virusa zabranio posjete klinikama u kojima borave bolesnici sa oslabljenim imunitetom, tačnije na klinikama za ginekologiju, pedijatriju, plućne bolesti, kardiologiju, zatim na infektivnoj i intenzivnoj njezi.