BiH
45

Grijanje u Kampusu opet problem: Unis-Energetika pred stečajem zbog dugovanja

Piše: E. S. H.
Studenti se griju na kvarcnu grijalicu
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Grijanje u Kampusu Univerziteta u Sarajevu i ove godine je problem. Studenti se tokom predavanja griju na kvarcne peći jer su radijatori hladni. Ovaj problem se ponavlja, a konkretnog rješenja još uvijek nema.

"Studenti se se mrznu, a kako će biti kad bude mnogo hladnije. I prošle godine smo se grijali na struju na Poljoprivrednom fakultetu. Fakultet za Kriminalistiku i Farmacija nisu platili grijanje i sad ispaštaju i Poljoprivredni, Elektrotehnika i Saobraćajni fakultet koji redovno plaćaju grijanje", napisali su nam ogorčeni studenti koji predavanja slušaju u hladnim prostorijama.

Kako su nam rekli u Rektoratu UNSA o iznalaženju rješenja za problem snabdijevanja toplotnom energijom korisnika Kampusa Univerziteta u Sarajevu, u utorak 20. oktobra 2015. godine razgovarano je na sastanku kojem su prisustvovali ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić, predstavnici Toplana i Sarajevogasa i dekani, direktori i predstavnici fakulteta i instituta Univerziteta koji koriste toplotnu energiju u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

"Na sastanku su razmatrani modaliteti hitne realizacije ranijeg zaključka Vlade Kantona Sarajevo da prostor i postrojenja u kotlovnici u Kampusu Univerziteta u Sarajevu preuzmu KJKP 'Toplane Sarajevo', radi vršenja proizvodnje i distribucije toplotne energije korisnicima sa sjedištem u Kampusu Univerziteta u Sarajevu i drugim korisnicima koji su priključeni na tu kotlovnicu", kazali su za Klix.ba u Rektoratu.

Dosadašnjem operateru Unis-Energetici, koja od 2009. godine bespravno koristi kotlovnicu u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, prijeti stečaj zbog dugovanja prema Sarajevogasu.

Direktor Unis-Energetike Adil Pašić nam je kazao da grijanje u Kampusu radi.

"Kupili su grijalice na struju i griju se na struju. Napravili su kalkulaciju, to je valjda isplatnije od onoga što mi nudimo. Kotlovnica je spremna za grijanje, spremni su ljudi i atesti za gorivo. Na zadnjem sastanku s ministrom Kavazovićem je dogovoreno da ćemo dostaviti ugovor o isporuci toplotne energije koji se treba potpisati. Kada oni osjete potrebu da im treba grijanje, valjda će i potpisati", kazao je Pašić. Nije želio komentarisati dugovanja UNIS Energetike prema Sarajevogasu.

U Sarajevogasu su nam rekli da su u toku dogovori radi iznalaženja rješenja problema grijanja Kampusa te da će nakon pregovora imati konkretan odgovor.