Dom penzionera
0

Grijanje sunčevom energijom u Trebniju

SRNA
Ministar za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Omer Branković i ambasador Španije u BiH Alejandro Alvargonzales ozvaničili su danas početak rada kolektora za solarnu eneriju u Domu penzionera u Trebinju, koji je prvi projekat ovakve vrste u BiH.

Projekat je sa 50.000 eura finansirala Vlada Španije, a ostatak od 10.000 eura opština Bileća.

Solarno termalna instalacija, koja je postavljena na krovu zgrade, obezbjeđuje sanitarnu toplu vodu u objektu i centralno grijanje, odnosno prikuplja sunčevu energiju putem solarnih kolektora površine od 91 metra kvadratnog.

"Od sredine februara ove godine, od kada je sistem u funkciji, mjesečni troškovi električne energije su smanjeni za 40 do 50 odsto", rekla je direktor trebinjskog Doma penzionera Dara Cvijetić.

Ministar Branković rekao je da je neophodno da se na ovoj ustanovi još uradi fasada i rasvjeta za što je potrebno oko 300.000 do 400.000 KM, istakavši da će Vlada RS nastojati da u ovoj godini obezbijedi ta sredstva da bi oobjekat u potpunosti bio rekonstruisan i služio namjeni.

On je podsjetio da je Vlada za rekontrukciju ovog doma penzionera u prošloj godini obezbijedila oko 400.000 KM.

Ambasador Alvargonzales istakao je da će i ubuduće provoditi ovakve projekte u BiH, čime će doprinijeti jačanju i obuci različitih institucija po pitanju alternativnih izvora energije.

Radove na solarno termalnoj instalaciji izvela je firma "Bankom inženjering" iz Trebinja.

U trebinjskom Domu penzionera, koji raspolaže sa 74 sobe, trenutno boravi 119 korisnika, među kojima je veći broj raseljenih lica.