Haris Silajdžić
0

Greške mogu biti počinjene, ali se ne smiju ponavljati

FENA
"Ujedinjene nacije su priznale veliku nepravdu koju su počinile prema Srebrenici. Greške mogu biti počinjene, ali se ne smiju ponavljati", poručio je u subotu u Potočarima član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić obraćajući se okupljenima na komemoraciji i kolektivnoj dženazi ubijenim Srebreničanima.

On je podsjetio da porodice danas ispraćaju 534 žrtve genocida, među kojima je i 44-ero maloljetne djece, naglasivši da bi neka od te djece i danas, 14 godina kasnije, bila maloljetna.

"Bol koji osjećaju njihove porodice nikada ne možemo u potpunosti osjetiti, ali ga s njima dijelimo. Današnji skup pokazuje da Srebrenica neće biti zaboravljena", kazao je Silajdžić.

Govoreći o presudi koju je kao prvu takve vrste u historiji donio Međunarodni sud pravde, Silajdžić je ocijenio da je ona ostala bez pažnje koju zaslužuje, a da je onima koji su o presudi govorili zamjerano na tome da žive u prošlosti.

"Ovo je nažalost naša sadašnjost. Tek nas očekuje suđenje Radovanu Karadžiću koji je optužen za genocid u još deset općina širom BiH, pored Srebrenice. To je, nažalost, i dio naše budućnosti", kazao je.

Silajdžić je naglasio da se nepravda ovih razmjera ne ispravlja zanemarivanjem presude Međunarodnog suda pravde ni insistiranjem na rješenjima kroz koja se uvijek iznova prave ustupci politici održavanja posljedica genocida i etničkog čišćenja. Takva rješenja, kao ni do sada, neće biti prihvaćena, poručio je on.

Podsjetivši na govor američkog predsjednika Baracka Obame u kojem je zločine u BiH nazvao mrljom na savjesti čovječanstva, Silajdžić je upozorio da će ta mrlja ovdje i ostati ukoliko svi ne budemo radili na konkretnim i životnim mjerama, te rješenjima koja vode u smjeru suprotnom od nakana idejnih tvoraca ovih zločina.

"Njihova je nakana bila stvaranje etnički čistih teritorija i u tome su uglavnom uspjeli, jer se povratak garantovan Daytonom nikada nije značajno ostvario", kazao je.

Nepravda se, dodao je, ne može ispraviti mjerama i rješenjima koja ne osiguravaju minimum ljudskih prava zagarantovanih Daytonom. Neprovođenje ključnih elemenata Daytona potvrđuju stotine hiljada bh. građana koji su, ne svojom voljom, rasuti po cijelom svijetu.

Stoga smo, kazao je, svi dužni raditi na tome da svi građani ove zemlje, bez bilo kakve razlike, uživaju mir, stabilnost i prosperitet, a to nije moguće bez minimuma pravde.

"Susjedima, posebno Srbiji, šaljemo poruku da želimo dobrosusjedske odnose, ali da to nije moguće u potpunosti ostvariti sve dok ne prizna zločine koje je počinio bivši beogradski režim, te dok Ratka Mladića drži na slobodi, a istovremeno proganja one koji su nas branili. Priznanje nije znak slabosti, nego snage i zrelosti. Istina i pravda nisu neprijatelji mira. Upravo na njima se temelji mir i stabilnost", poručio je Silajdžić.

Govor je zaključio uvijerenjem kako je došlo vrijeme za poduzeti konkretne korake i početi primjenjivati evropske vrijednosti i standarde da bismo se udaljili od ovoga i drugih zločina.

Čin usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici nazvao je odavanjem počasti žrtvama, ali i vraćanjem nade u zajedničku evropsku budućnost zemalja u regiji.

Žrtvama genocida zaželio je vječni rahmet.