Profesorica Mary Welstead
0

Greške britanskog pravosuđa u slučaju Ganić

Sarajevo-x.com
Ejup Ganić (Foto: AP)
Ejup Ganić (Foto: AP)
U ponedjeljak 1. marta 2010. godine na dan svog 64. rođendana uhapšen je Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH. Odmah je odveden u zatvor i tri dana je proveo u potpunoj izolaciji, zbog čega se kasnije Vlada Velike Britanije izvinila istakavši kako se radilo o administrativnoj grešci, piše Mary Welstead vanredni profesorica na Univerzitetu Buckingham, objavio je Global Post.

U sedmicama koje su uslijedile ugledni britanski sistem pravde doveden je u pitanje. Iako je Ganić pušten uz kauciju iz zatvora, uslovi koji su mu nametnuti su jako strogi. On mora svakodnevno podnositi izvještaj policiji, biti isključivo na jednoj adresi u Londonu i nije mu dozvoljeno da putuje.

Ejupa Ganića Srbija tereti za zločine počinjene 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici. Traži se njegovo izručenje. No, činjenica je da su te optužbe ranije bile istraživane i da je Ganić oslobođen bilo kakve odgovornosti. Slučaj je vodio Međunarodni sud u Haagu.

Srbijanske vlasti imaju rok od jednog mjeseca da dostave dokaze na osnovu kojih traže izručenje Ganića, a tada će biti i zakazano ročište na kojem će se raspravljati o validnosti tog zahtjeva.

Ganićev advokat, Clare Montgomery kazala je kako je zahtjev Srbije puko izrugivanje pravde, dok njegov drugi advokat Stephen Gentle dodaje kako je zahtjev Srbije itekako manjkav.

Vlasti Bosne i Hercegovine uputile su pisma protesta britanskom ambasadoru u BiH zbog veoma lošeg tretmana Ejupa Ganića. U pismu je kazano kako su vlasti Britanije prekršile osnovna ljudska prava, te da je hapšenjem Ganića učinjeno upravo suprotno od onoga što je navedeno u ugovoru o konzularnim i diplomatskim odnosima.

Sekretar ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije William Hague upravo zbog toga zatražio je od ministra vanjskih poslova Davida Milibanda da istraži ovaj slučaj, uz napomenu da bi odjek javnosti u BiH kada je riječ o ovom slučaju zaista velik i da je čak nekoliko hiljada Bosanaca i Hercegovaca protestvovalo pred ambasadom Britanije u Sarajevu, piše Welsteadova.

Srbija odvlači pažnju sa suđenja Karadžiću

Svijet nikada neće zaboraviti slike Sarajeva kojeg su srpske vojne snage okupirale u ratu i sa bivših olimpijskih planina ispaljivali granate na građane. Posljedice rata su bile ogromne. 150.000 ljudi je ubijeno u zemlji koja ima svega četiri miliona stanovnika, tako da su sada brda u BiH uglavnom ispunjena spomenicima.

Sada Srbija želi odvući pažnju javnosti od suđenja Radovanu Karadžiću kojem se suđenje nastavlja upravo u vrijeme kada je Ganić uhapšen.

Karadžić je tada iznoseći svoju odbranu kazao kako je rat koji se vodio u BiH "bio pravedan i svet“, te da se genocid u Srebrenici nikada nije ni desio.

Sve ovo što se dešava je zaista neugodno za britanske vlasti. Vlada Velike Britanije tvrdi kako ne može intervenisati u slučaju Ganić jer je sada sve u rukama sudova.

Vlasti u BiH također navode i to kako postoji ugovor između BiH i Srbije o izručenju osoba za kojima je raspisana potjernica.

Ganić je patriota

Spomenimo i to da je Ganić pravi patriota. Vratio se iz Amerike kako bi bio sa svojim sugrađanima tokom rata, a po završetku činio je mnogo kako bi osigurao ekonomsku sigurnost svojoj zemlji.

Također, kako bi mladima u BiH omogućio bolje obrazovanje, nakon što ga je Lady Tatcher upoznala sa Univerzitetom Buckingham, otvorio je fakultet nazvan Sarajevo School of Science and Technology po čijem završetku studenti dobijaju i bosansku i britansku diplomu. Tužno je to da je Ganić uhapšen baš nakon što se vraćao iz Buckinghama gdje su njegovi studenti proslavljali diplome.

No, Srbija je uspjela da ostvari svoj naum i dovede do pravog haosa. Ono što je ta zemlja učinila je moralna sramota i zloupotreba britanskih zakona, napisala je Welstead koja je upravo o ovome govorila na brojnim Univerzitetima diljem Britanije.