Brčko
0

Gregorian s po 800 KM kaznio skupštinske zastupnike

FENA
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian izdao je Nalog supervizora kojim se Ljilja Orendi imenuje za sedmog člana Izbornog povjerenstva Brčko Distrikta, čime su stvoreni uvjeti da se pripreme i sprovedu predstojeći lokalni izbori u Brčkom.

Zbog nepoštivanja Naloga supervizora oko imenovanja članova izbornog povjerenstva supervizor je izrekao i novčane kazne skupštinskim zastupnicima.

"Supervizor smatra neprihvatljivim da on mora da poduzima radnje umjesto zastupnika koji su plaćeni da postupaju sukladno zakonu. Stoga je također naložio da svi zastupnici budu novčano kažnjeni sa po 800 (osam stotina) konvertibilnih maraka zbog svog nepropisnog postupanja, što je iznos koji približno odgovara trošku poreskih obveznika Distrikta za četiri održane sjednice koje su okončane njihovim nezakonitim postupanjem", navodi se u priopćenju.

Od danas zastupnicima se također zabranjuje trošenje novca iz proračuna za poklone, obroke, pića ili bilo koju drugu vrstu troškova reprezentacije do kraja njihovih mandata.

Novac koji će se odbiti od plaća zastupnika bit će prebačen na račun novog brčanskog Dnevnog centra za boravak djece i osoba s posebnim potrebama, koji se trenutno gradi.

Prema izbornim zakonima Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i odluci koju je 8. svibnja 2008. godine donijelo Središnje izborno povjerenstvo bilo je potrebno da sastav Izbornog povjerenstva Brčko bude proširen za dva člana tako da ukupno broji sedam članova.

Stalno propuštanje Skupštine Brčko Distrikta od lipnja 2007. godine da riješi imenovanja u Izborno povjerenstvo Brčko Distrikta i njen dodatni propust da imenuje dva nova člana primorali su supervizora da intervenira u ovom procesu putem naloga supervizora od 18. srpnja 2008. godine a zatim pismom od 20. kolovoza 2008. godine u kojem je zastupnicima dao instrukciju da imenuju dva nova člana Izbornog povjerenstva Brčko Distrikta najkasnije do 31. kolovoza 2008. godine, priopćeno je iz ureda supervizora.

U priopćenju se također naglašava kako Skupština ni nakon četiri sjednice nije imenovala sve članove izbornog povjerenstva čime su predstojeći izbori u Brčko distriktu dovedeni u pitanje te je supervizor morao posegnuti za svojim nalogom.