BiH
0

Gregorian razgovarao sa delegacijom irskog parlamenta

FENA
Vršilac dužnosti visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian danas se u Sarajevu sastao s delegacijom Zajedničke komisije za evropske poslove irskog parlamenta.

Gregorian je informirao irsku delegaciju o trenutnoj političkoj situaciji u BiH. Vršilac dužnosti visokog predstavnika je opisao probleme koji su se akumulirali u BiH od 2006. godine, nakon niza godina u kojima je postignut značajan napredak.

Učesnici sastanka su se složili da će predstojeći mjeseci biti od ključnog značaja za BiH u nastojanju da načini napredak u vezi s ambicijama za članstvo u Evropskoj uniji, a ne da zaostaje iza drugih zemalja u regiji.

Razgovori su također bili usmjereni na hitne prioritete, ispunjenje ciljeva i uslova koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira, a koji su neophodni da bi moglo doći do zatvaranja OHR-a i tranzicije u EUSR, te na to kako osigurati da aranžmani nakon OHR-a budu efikasni.

Vršilac dužnosti visokog predstavnika Gregorian primijetio je sa zadovoljstvom da je Parlament BiH u prvom čitanju usvojio ustavni amandman za Brčko kao napredak u smislu ispunjenja jednog od preostalih ciljeva, saopćeno je iz OHR-a.