BiH
0

Gregorian prisustvovao ukopu civilnih žrtava u Brčkom

FENA
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian danas je, na mezarju Ivici, prisustvovao ukopu 47 civilnih žrtava proteklog rata iz Brčkog.

Žrtve su ekshumirane u jesen 2006. iz sekundarne masovne grobnice u Goricama, a ovo je drugi ukop koji je uslijedio nakon teškog procesa identifikacije svih ekshumiranih tijela, koji još uvijek traje.

Kako se navodi u saopćenju OHR-a, Gregorian je kada je posjetio grobnicu u novembru 2006., osudio ubistvo ovih žrtava, ali isto tako i njihovo naknadno premiještanje u sekundarnu grobnicu, "što je učinjeno sa namjerom da žrtve budu lišene identiteta i da se nanese još veća bol njihovim bližnjim".

Supervizor je, kako se dodaje, još jednom odlučno istakao svoju osobnu i opredjeljnost OHR-a da treba osigurati da oni koji su odgovorni za ovakve zločine budu izvedeni pred lice pravde, naročito bjegunci za kojima postoji potjernica raspisana od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju - Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

“Međunarodna zajednica je svjesna odgovornosti koju svi imamo prema žrtvama i njihovim porodicama, a trabalo bi da to budu i vlasti i institucije svih zemalja kojih se to tiče. Nedavno hapšenje Stojana Župljanina pokazuje da zajedničkim radom sa međunarodnom zajednicom, lokalni partneri, koji su posvećeni vladavini prava, mogu ove genocidne ubice da izvedu pred lice pravde” rekao je supervizor Gregorian,navodi se u saopćenju OHR-a Brčko.