BiH
0

Gregorian: Pasivnost u pogledu ratnih zločina je neprihvatljiva

FENA
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian, tokom svoje današnje posjete Srebrenici kritikovao je pasivnost te nepostizanje rezultata na strani odgovornih vlasti BiH i posebno vlasti RS u pogledu njihovih "nastojanja" da osumnjičene za ratne zločine izvedu pred lice pravde.

Gregorian je nakon sastanka s komandirom policijske stanice u Srebrenici Željkom Vidovićem kazao kako je neprihvatljivo da se žrtve još uvijek mogu susresti s počiniocima u svom svakodnevnom životu.

Prvi zamjenik visokog predstavnika je ponovio da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira na svom sastanku održanom u februaru dao smjernice Uredu visokog predstavnika (OHR) da saradnju s Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu postavi kao prioritet, ističući da je OHR već pojačao svoj angažman kako bi osigurao da se počinioci izvedu pred lice pravde.

Današnja posjeta predstavlja dio obuhvatnije provjere aktivnosti vlasti kako bi se osiguralo da se oni koji su osumnjičeni da su počinili ratne zločine suoče s licem pravde.

Tokom ove sedmice, prvi zamjenik visokog predstavnika se susreo s predstavnicima udruženja preživjelih Srebreničana, ministrom sigurnosti BiH Tarikom Sadovićem i komandantom glavnog štaba NATO-a u Sarajevu general majorom Richardom Wightmanom.

Prvi zamjenik visokog predstavnika je prošle sedmice posjetio Graničnu policiju BiH i policiju RS locirane u Zvorniku kako bi ustanovio da li su se poboljšali napori usmjereni na razbijanje mreža onih koji pružaju pomoć osobama optuženim za ratne zločine od 2004. tj. od kada je visoki predstavnik smijenio policijske službenike.

-Neopstruriranje Haškog tribunala nije dovoljno. Prije dvije godine Komisija RS za Srebrenicu je sastavila spisak onih osoba koje su bila raspoređene u jedinice koje su učestvovale u operacijama egzekucija u julu 1995. Vlasti BiH i RS veoma dobro znaju da postoje osobe koje su učestvovale u genocidu u Srebrenici a te osobe još uvijek rade u policiji i na drugim pozicijama u organima vlasti BiH i RS, istakao je Gregorian te dodao da vlasti moraju proaktivno djelovati i istražiteljima osigurati sredstva za obavljanje posla.

Gregorian je upozorio da sve dok policija RS-a ne počne voditi istragu vezanu za vlastite operativce, tvrdnje da su se institucije RS-a reformirale neće prolaziti.

Gregorian se danas susreo s načelnicima Srebrenice i Bratunca – Abdurahmanom Malkićem i Nedeljkom Mlađenovićem, predsjednikom Opštine Srebrenica Radomirom Pavlovićem, bivšim predsjedavajućim Skupštine opštine Bratunac Refikom Begićem i predsjednikom Mjesne zajednice Glogova Senadom Avdićem, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću OHR-a.