BiH
0

Gregorian: Obustaviti kampanju protiv Transparencyja

FENA
Krajnje je vrijeme da se obustavi propagandna kampanja protiv Transparency Internationala BiH i da se dopusti neovisnim pravosudnim instancama da istraže iznesene optužbe u skladu sa principima zakonitog postupanja i nepristrasnosti, naglasio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian nakon sastanka sa v.d. glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Miloradom Barašinom, saopćeno je iz OHR-a.

Tokom susreta prvi zamjenik visokog predstavnika uručio je v.d. javnog tužioca BiH anonimno pismo koje je primio 6. februara ove godine i u kojem je opisan detaljan plan diskreditiranja Transparency Internationala BiH.

Primljena informacija je u tom trenutku izgledala nevjerovatna. Međutim, prošlosedmični događaji pokazali su da se plan naveden u tom pismu u stvari i provodi.

Iz razloga što je pismo bilo anonimno, nije bilo moguće do sada poduzeti bilo kakve daljnje korake.

Nakon što je Dragomir Babić ove sedmice izjavio da je on autor navedenog pisma, prvi zamjenik visokog predstavnika odlučio je pismo predati javnom tužiocu BiH kao mogući dokazni materijal.

V.d. glavnog tužioca naglasio je da Tužilaštvo BiH nije primilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu niti izjave svjedoka o navodnom reketiranju od strane predstavnika Transparency International BiH.

  • Ako dobijemo takav izvještaj od policije RS, postupićemo u skladu sa zakonom, kao i u svim drugim slučajevima, rekao je v.d. glavnog tužioca BiH Milorad Barašin.