BiH
0

Gregorian novčano kaznio članove Vlade Brčko Distrikta

FENA
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian izdao je nalog kojim se novčano kažnjavaju članovi Vlade Brčko Distrikta i nalažu mjere koje će poduzeti Skupština Brčko Distrikta kako bi se olakšalo usvajanje proračuna za fiskalnu 2009. godinu.

Naime, Vlada Brčko Distrikta nije dostavila nacrt proračuna za fiskalnu 2009. godinu Skupštini Brčko Distrikta ni do 30. septembra 2008. godine, a što je bio krajnji rok propisan Statutom Brčko Distrikta.

Stoga je supervizor za Brčko Distrikt izdao nalog prema kojemu se svi članovi Vlade Brčko Distrikta kažnjavaju oduzimanjem prava na plaću u neto iznosu nakon obračunatog poreza i drugih odbitaka ili bilo kog drugog vida naknade za njihov rad kao članova Vlade, za razdoblje od 1. septembra do 30. septembra 2008. godine.

Novčane kazne predviđene ne odnose se na redovitu isplatu doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, poreza i naknada materijalnih troškova koji su nastali kao rezultat obnašanja njihovih dužnosti i koji se isplaćuju iz proračunskih sredstava za materijalne troškove.

Ni Direkcija za financije Brčko Distrikta niti bilo koja druga institucija Brčko Distrikta neće sadašnjim članovima Vlade Distrikta izvršiti bilo kakvu isplatu plaća ili drugih davanja kako je predviđeno stavkom 1 ovog naloga.

U nalogu također stoji da će ukupan iznos svih novčanih kazni biti prebačen Odjelu za zdravstvo, pododjelu za socijalnu skrb, za kupovinu opreme isključivo za potrebe Dnevnog centra za boravak djece s posebnim potrebama Brčko Distrikta.

Odjel za zdravstvo će mjesečno izvještavati supervizora za Brčko Distrikt o korištenju i utrošcima novca koji je prebačen u svrhu ovog naloga sve dok se ne bude smatralo da su ta financijska sredstva utrošena u potpunosti.

Bez obzira na novčanu kaznu koja im je nametnuta stavkom 1 ovog naloga, svi članovi Vlade Brčko Distrikta nastavit će savjesno obnašati svoje dužnosti kao članovi Vlade Brčko Distrikta. Posebice, nazočit će svim zakazanim sjednicama Vlade Brčko Distrikta, redovitim i izvanrednim i glasovati o svim pitanjima o kojima je glasovanje propisano. Ukoliko bilo tko od njih na bilo koji način ne izvrši svoje stalne obveze sukladno ovom stavku, razmotrit ću mogućnost poduzimanja dodatnih radnji, kaže se u nalogu supervozora.

U nalogu se nadalje objašnjava postupak za usvajanje proračuna prema kojemu će Vlada Brčko Distrikta Skupštini Brčko Distrikta dostaviti nacrt proračuna za fiskalnu 2009. godinu, u verziji koja je usvojena na sjednici Vlade od 4. oktobra ove godine.

Također, Povjerenstvo za proračun Skupštine Brčko Distrikta će, u tehničkom mandatu i na osnovi ovog naloga, pripremiti, organizirati, utvrditi raspored održavanja i održati javne rasprave o nacrtu proračuna u mjesnim zajednicama kako je utvrđeno Odlukom Skupštine o održavanju javnih rasprava o nacrtu proračuna za 2008. godinu.

Odmah nakon svog konstituiranja, izbora predsjednika, dopredsjednika, gradonačelnika i povjerenstava Skupštine, nova Skupština Brčko Distrikta zakazat će redovitu sjednicu i započeti raspravu o nacrtu proračuna za fiskalnu 2009. godinu koji dostavi Vlada Brčko Distrikta sukladno ovom nalogu.

Iznimno i uslijed gore spomenutih okolnosti, rok u kojem Skupština Brško Distrikta usvaja proračun Distrikta produžava se do 31. decembra ove godine.

Po nalogu supervizora, svi javni dužnosnici, državni službenici i namještenici u Brčko Distriktu dužni su poduzet sve potrebne mjere kako bi osigurali da ovaj nalog bude u potpunosti izvršen.

Ovaj nalog stupa na snagu odmah bez daljnjih proceduralnih radnji, odredbe ovog naloga imaju veću pravnu snagu u odnosu na sve propise i pravne akte koji nisu sukladni s njim, a u mjeri neophodnoj da nalog bude u potpunosti proveden, stoji u nalogu supervizora.

Nalog supervizora bit će bez odlaganja objavljen u Službenom glasniku Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.