BiH
0

Gregorian: Neće doći do promjene politike u pogledu zahtjeva za punu saradnju s Tribunalom

FENA
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Neće doći do promjene politike u pogledu zahtjeva za punu saradnju s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i vršilac dužnosti visokog predstavnika Raffi Gregorian, saopćeno je iz OHR-a.
  • U situacijama gdje optuženici koji su u bijegu ne mogu biti pronađeni, OHR i drugi članovi međunarodne zajednice, a posebno Haški tribunal, NATO i EUFOR i dalje radit će na razbijanju mreža podrške koje im omogućavaju da ostanu na slobodi, dodao je.

U 2003. godini, operacijom nazvanom “Balkan Vice” označen je početak međunarodnih nastojanja da se izvrši pritisak na mreže podrške osobama optuženim za ratne zločine. Ova operacija je rezultirala prvim izručenjima optuženika iz Republike Srpske Međunarodnom tribunalu u Haagu.

Sada su u toku konsultacije između predstavnika međunarodne zajednice i lokalnih partnera o mjerama koje bi se mogle poduzeti na prekidanju mreža podrške haškim optuženicima.

Operacija “Balkan Vice” je bila koordinirana akcija usmjerena protiv visokih zvaničnika kao što su Dragan Kalinić, Mirko Šarović, Momčilo Mandić, Milan Ninković, Božidar Vučurević i Milovan Bjelica. U skladu s ovlaštenjima datim visokom predstavniku, Ured visokog predstavnika je predvodio ovu akciju.

  • To se neće promijeniti. Bez pune saradnje s Haškim tribunalom izrečene zabrane učešća u javnom životu te odluke o blokiranju viza i imovine neće biti ukinute uskoro, izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika.

On je naglasio da nedavna odluka Ustavnog suda ni na koji način ne oslobađa odgovornosti bivše visoke dužnosnike SDS-a. Ustavni sud je eksplicitno naveo da visoki predstavnik ima ovlaštenja da donosi obavezujuće odluke i nije doveo u pitanje, niti je mogao, činjenicu da visoki predstavnik ima ovlaštenja da smjenjuje pojedince koji pomažu mrežama koje omogućavaju osobama optuženim za ratne zločine da izbjegnu pravdi.

Saradnja s Haškim tribunalom i dalje je jedna od ključnih preostalih obaveza predviđenih Daytonskim mirovnim sporazumom, te Ustavom i zakonima ove zemlje. To je ključni preduvjet za nastavak procesa integracije u NATO i Evropsku uniju. Ne smije se dozvoliti maloj grupi korumpiranih političara i opstrukcionista da ugroze sigurnost i prosperitet ove zemlje i njenih građana.

Prvi zamjenik visokog predstavnika je također podsjetio građane da je programom Sjedinjenih Država pod nazivom “Nagrade za pravdu” predviđena nagrada od pet miliona dolara za informacije koje će omogućiti hapšenje ovih bjegunaca, uključujući Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Stojana Župljanina. Sve takve informacije se čuvaju kao povjerljive.