Distrikt Brčko
0

Gregorian nalogom regulirao nastavu vjeronauke

FENA
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian danas je izdao Nalog supervizora kojim se regulira održavanje nastave vjeronauke i radni status vjeroučitelja u javnim školama Distrikta Brčko, u skladu sa vjerskim slobodama i obavezama na državnom nivou.

Nalogom se podsjeća da je BiH sekularna država sastavljena od tri konstitutivna naroda i ostalih, te da Ustav garantira slobodu misli, savjesti i vjere kao osnovna prava, ali se njime ne utvrđuje nijedna zvanična vjera ili vjere BiH, saopćeno je iz OHR-a.

Tim se dokumentom priznaju ugovori koje je Bosna i Hercegovina zaključila sa Svetom Stolicom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Supervizor je mišljenja da u odsustvu sličnog ugovora sa Islamskom zajednicom, odredbe ovih ugovora koje se odnose na obrazovanje po analogiji bi trebale da se odnose i na vjeroučitelje i časove islamske vjeronauke u Distriktu Brčko.

Supervizor Gregorian je izrazio zahvalnost liderima triju najvećih vjerskih grupa u Distriktu Brčko što su mu u više navrata, pismeno i usmeno, skrenuli pažnju na potrebu da se preciznije definira status vjeroučitelja i vjeronauke u javnim školama Distrikta, te da bi to definiranje trebalo da dovede do poboljšanja u održavanju fakultativne nastave vjeronauke.

U skladu sa njegovim nalogom, vjeroučitelji će ubuduće moći da dobiju ugovore na neodređeno vrijeme i imat će isti status, prava i obaveze, uključujući i obaveze u pogledu stručne spreme, kao i bilo koji drugi nastavnik u skladu sa zakonima Distrikta Brčko.

Gregorian je izrazio uvjerenje da su vjerske zajednice i vjeroučitelji posvećeni promoviranju i njegovanju multietničkog karaktera Distrikta, te da su svjesni svoje odgovornosti da nauče učenike prihvatiti i poštovati sve vjere i one koji ne praktikuju ili se ne pridržavaju vjerskih običaja u duhu tolerancije i pomirenja.

Ipak je izrazio zabrinutost zbog opće tendencije koja se pojavila u BiH, posebno Distriktu Brčko, da su časovi vjeronauke, koji se nude kao fakultativan predmet u javnim školama, iz više razloga u sve većoj mjeri poprimili karakter obaveznog predmeta. To se može primijetiti po gotovo stoprocentnoj stopi pohađanja takve fakultativne nastave u javnim školama Distrikta Brčko.

Osim toga, obezbjeđivanjem novca poreskih obveznika i prostorija javnih škola Distrikta bez plaćanja naknade u svrhu održavanja nastave vjeronauke samo za određene vjerske grupe, načinom na koji se trenutno održava nastava vjeronauke rizikuje se da se tim određenim vjerskim grupama pridaju obilježja zvaničnih vjera. Time se druge vjerske grupe ili oni koji ne praktikuju ili se ne pridržavaju vjerskih običaja isključuju i nanosi im se šteta na način koji se može smatrati diskriminatorskim te se kao takav može zakonski i ustavno osporiti i dovesti u pitanje slobodu vjeroispovijesti i savjesti u Distriktu Brčko.

"Trenutni način održavanja nastave vjeronauke ne smije da stvori finansijsku i političku zavisnost između vlasti i određenih vjerskih grupa, što potom može da dovede do mogućeg podređenog položaja jednih u odnosu na druge, a to je na štetu i jednih i drugih", ocijenio je Gregorian.

Nalogom se naglašava da će se nastava vjeronauke u školama i dalje odvijati na dobrovoljnoj osnovi i prema slobodnoj volji roditelja ili zakonskih staratelja učenika te podstiče uvođenje odgovarajućih sekularnih predmeta kao izborna alternativa fakultativnoj nastavi vjeronauke.